Paet: riigid peavad keskenduma küberrünnakute ennetamisele

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Liis Treimann / Postimees

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet ütles Müncheni julgeolekukonverentsi küberjulgeoleku arutelul peetud kõnes, et küberrünnakud on uus reaalsus, millega hakkama saamiseks on vaja tugevdada rahvusvahelist õigusruumi ja tehnilist valmisolekut.

Paeti sõnul peavad riikide küberjulgeolekustrateegiad keskenduma rünnakute ennetamisele, mitte niivõrd tagajärgedega tegelemisele. «Iga riigi asi on tagada oma infrastruktuuri kaitse küberrünnakute eest ning riigi toimimine ka rünnakute ajal. Seda peab toetama ka rahvusvahelises koostöös sündiv küberjulgeoleku kultuur,»  lisas ta.

«Igal riigil on kümneid kriitilise tähtsusega infrastruktuurielemente, mis vajavad põhjalikku kaitset. Lisaks infosüsteemidele ka energiavõrgud, transpordisüsteemid, pangandus ja palju muud,» sõnas Paet kõnes.

Paeti sõnul ei tohi aga hirm küberkuritegevuse ees pärssida uute e-lahenduste kasutuselevõttu, sest neil on kõigile ühiskondadele arendav mõju, mis suurendab nii efektiivsust kui avatust.

Täna on Müncheni 51. julgeolekukonverentsil arutusel hübriidsõdade, kaitsevõimekuse ja põgenikega seotud teemad.

Iga-aastasest Atlandi-ülesest julgeoleku- ja välispoliitika foorumist võtavad osa nii president Toomas Hendrik Ilves kui ka välisminister Keit Pentus-Rosimannus.

Ilves kõneleb julgeolekukonverentsil mitmetel Ukraina-, infosõja-, e-valitsemise- ja korruptsiooni-teemalistel aruteludel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles