Eile saadeti viimsele teele Tehumardi veteran Klaus Ritter

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaus Ritter
Klaus Ritter Foto: Saaremaa Muuseumi pildikogu

Saksamaal Gautingi evangeelses Kristuse kirikus saadeti eile viimsele teele Klaus Ritter, kes on Eestis tuntud eeskätt kui 1944. aastal Tehumardi öölahingus Saksa poolel võidelnud pataljonikomandör, vahendab ajaleht Meie Maa.

Saaremaa muuseumi töötaja Raul Salumäe sõnul sündis riigisakslane Saksamaal Kasselis ligi kaks kuud enne Esimese maailmasõja lõppu. Sõjaväeteenistuse läbis ta 1938. aastal.

Teise maailmasõja keerised tõid ta 67. Potsdami jalaväerügemendi pataljoniülemana Saaremaale, kus ta osales punaarmee vastu peetud lahingutes nende puhkemisest kuni Saksa vägede evakueerimiseni Sõrve säärelt.

Salumäe märgib, et just Klaus Ritteri juhitud pataljon oli see, mis 8. oktoobril toimunud Tehumardi öölahingu käigus tungis läbi kahe nõukogude pataljoni Keskranna–Järve kotist omade juurde Salme jõe taha.

Meie Maa kirjutab, et pärast sõda õppis Klaus Ritter Marburgi ja Göttingeni ülikoolis õigus- ja riigiteadust ning omandas 1951. aastal juuradoktori kraadi. Ta oli pikka aega tegev juhtiva poliitikaanalüütikuna Saksa kõrgemates võimustruktuurides.

Samuti on Ritter pärast pensionile jäämist avaldanud oma sõjamälestusi. 2004. aasta sügisel külastas Klaus Ritter Saaremaad, kus andis erinevates kohtades toimunu kohta kohapeal selgitusi, osales Sõrve lahingutes hukkunud Saksa sõdurite mälestusmärgi avamisel ning annetas Saaremaa muuseumile mõningaid isiklikke esemeid.

Loe Tehumardi lahingu kirjeldust siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles