Maavanematest soovivad valimistel kandideerida Rajasalu ja Metsoja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Rajasalu.
Ülle Rajasalu. Foto: Peeter Langovits.

Suurem osa Eesti maavanematest ei ole tuleva aasta märtsis toimuvatel riigikogu valimistel osalemist veel otsustanud, kandideerimise soovi on seni kinnitanud vaid Harju reformierakondlasest maavanem Ülle Rajasalu ning Pärnu maavanem, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Andres Metsoja.

Rajasalu ütles BNSile, et on nüüdseks enam kui 10 aastat osalenud kohaliku ja riigi elu korraldamises poliitiku ja juhina. «Pirita inimesed on kõrgelt hinnanud minu senist tööd, andes mulle aastate jooksul oma tubli toetuse. Armastan oma linnaosa ja soovin näha tema arengut nii, et ka Pirital oleks oma tõmbekeskus ja veelgi paremad sportimisvõimalused,» lausus ta.

Parlamendivalimistel soovibki ta enda sõnul kandideerida selleks, et Eesti, Tallinna ja Pirita inimestel läheks elu paremaks. «Olen seni sellesse saanud panustada ja kavatsen seda teha ka edasi, ükskõik siis millisel kohal oma riigi teenistuses,» lisas Rajasalu.

Metsoja kinnitas BNSile küll kavatsust valimistel kandideerida, kuid märkis, et palju sõltub ka erakonnas toimuvatest demokraatlikest protsessidest. «Ma arvan, et seista tuleb selle eest, et rohkem Pärnumaalt pärit inimesi jõuaks riigikokku. Sellest lähtuvalt pole mul sobilik arvata ja loota, et saan olla või koguni jääda kõrvaltvaatajaks,» lausus ta. «Paljud tublid inimesed on pingutanud eelnevatel aegadel, tunnen sotsiaalset vastutust ja väljakutset, et nüüd on minu kord.»

Valimistel osalemisest on kindlalt loobunud Järva maavanem, IRLi kuuluv Tiina Oraste, Tartu maavanem, hiljuti Rahvaliidust välja astunud Esta Tamm ning Viljandi IRLi kuuluv maavanem Lembit Kruuse.

Ülejäänud maavanemad pole riigikokku kandideerimise osas veel otsust langetanud. Hiiu reformierakondlasest maavanem Hannes Maasel märkis, et on praegu väga keskendunud maavanema tööle, mida tal on ametiaja järgi teha veel ligi neli aastat. «Aga nagu hiidlane ütleb: eks paistab. Aega ju veel valimisteni on,» lausus ta.

Samasse erakonda kuuluv Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ütles BNSile, et tema kandideerimist riigikogu valimistel on arutatud, kuid ametlikku ettepanekut pole seni tehtud. «Kui peetakse vajalikuks minu osalemist ja vastav ettepanek tehakse, siis otsustan,» sõnas ta, lisades, et on maavanema ametiga rahul ja näeb selles maakonna arendamiseks väljakutseid.

Lääne-Viru reformierakondlasest maavanem Einar Vallbaum on enda sõnul olnud maakonna tegemiste ja tormikahjustuste teemaga nii hõivatud, et pole valimiste peale jõudnud mõelda. «Seega riigikogu valimistel kandideerimise või mittekandideerimise otsust ei ole ma veel langetanud,» ütles ta.

Poliitikas edasise osalemise kohta pole otsust teinud veel ka Valga maavanem, Reformierakonda kuuluv Margus Lepik, kes enda sõnul keskendub praegu maavanema tööle.

IRLi kuuluv Põlva maavanem Priit Sibul ütles BNSile, et ei välista valimistel kandideerimist, kuid lõplikku kandideerimisotsust pole ta veel teinud. Tema sõnul käib praegu piirkondades kandidaatide üle arutelu.

Kandideerimist ei välista ka samasse parteisse kuuluv Rapla maavanem Tiit Leier, kes varem pole riigikogu valimistel osalenud. «Sellel korral kandideerimist ei välista, kuid lõplikku otsust veel ei ole eks me arutame seda veel ka kohalikus piirkonna juhatuses,» lausus ta.

Võru maavanem, IRLi kuuluv Andres Kõiv pole enda sõnul võimalikku kandideerimist kaalunud.

Lääne maavanem, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv Neeme Suur märkis, et tema võimalik kandideerimine sõltub sellest, millised on teised kandidaadid ringkonnas.

Ida-Viru maavanem Riho Breivel ütles BNSile, et on küll sotsiaaldemokraatide toetaja, kuid parteisse ei kuulu ja riigikokku ei plaani minna. «Kas häälte kogumisel osalen? Ei oska veel sellele vastata,» sõnas ta.

Saare reformierakondlasest maavanem Toomas Kasemaa viibib puhkusel ega saanud seetõttu BNSi küsimusele vastata.

Eelmistel, 2007. aasta riigikogu valimistel kandideeris seitse maavanemat, kellest osutus valituks vaid Põlva reformierakondlasest maavanem Urmas Klaas.

2003. aastal toimunud valimistel kandideeris Eesti 15 maavanemast riigikokku kümme ning neist seitse osutus ka valituks. Rahvaliidu nimekirjas pääsesid riigikokku Jüri Saar Saaremaalt, Jaan Õunapuu Tartumaalt ja Rein Randver Valgamaalt. Reformierakonnast said parlamenti Ida-Viru maavanem Rein Aidma ning asendusliikmena ka toona Võru maavanema kohal olnud Mait Klaassen.

Samuti osutusid valituks Viljandi maavanemana töötanud Helir-Valdor Seeder ja Lääne-Viru maavanema kohal olnud Marko Pomerants, kes mõlemad kuuluvad praegu Isamaa ja Res Publica Liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles