Gaddafi poeg pääses Šveitsis süüdistusest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Wilson Hotel Genfis, kus arreteeriti juuli lõpus Liibüa liidri poeg Hannibal GAddafi.
President Wilson Hotel Genfis, kus arreteeriti juuli lõpus Liibüa liidri poeg Hannibal GAddafi. Foto: Reuters / Scanpix

Šveitsi prokuratuur lõpetas kriminaalasja Liibüa liidri Muammar al-Gaddafi poja Hannibal Gaddafi vastu, kuna kaks endist hotelliteenindajat loobusid süüdistusest tema vastu.

Genfi peaprokurör teatas ametlikult, et kaks hagejat «nõustusid vabatahtlikult» oma kaebusi tagasi võtma ning selle tulemusena lõpetab ta juhtumi käsitlemise, mis tõi mõne nädala eest kaasa raevuka reaktsiooni Liibüalt, vahendas AFP.

Hannibal Gaddafi vahistati juulis koos abikaasa Alinega ühes luksushotellis, kui kaks teenindajat – üks maroko ja teine tuneesia päritolu – väitsid abielupaari olevat neid füüsiliselt ahistanud.

Gaddafid lükkasid kõik sellised süüdistused tagasi ja nõudsid Šveitsilt ametlikku vabandust. Mõlemad lasti hiljem vabadusse 500 000 frangi suuruse kautsjoni vastu, mis neile nüüd tagastatakse.

Hotelli teenindajaid esindav advokaat põhjendas oma klientide kaebusest loobumist eile sellega, et nad olid saanud «korraliku kompensatsiooni», ehkki täpseid summasid ta ei nimetanud.

«Nad tunnistati ohvriteks ning nende kannatusi arvestati,» märkis advokaat, kelle sõnul anti neile ka ajutine humanitaarne elamisluba Šveitsis.

Liibüa reageeris riigipea poja arreteerimisele suvel väga raevukalt, piirates muu hulgas lennuühendusi ja viisade välja andmist šveitslastele ning sulgedes kahe suurfirma – ABB ja Nestle’i esindused riigis. Lisaks peeti mõneks ajaks kinni ka kaks Šveitsi kodanikku.

Genfi peaprokurör lükkas hiljuti tagasi väited, nagu avaldataks talle juhtumi uurimisel poliitilist survet.

Kannatanute advokaat süüdistas aga Liibüat marokolasest kaebaja ema ja venna «pantvangi» võtmises. Ema olevat hiljem vabastatud, kuid venna kohta pole seni mingeid teateid, tõdes ta eile, lubades selle asjaga pöörduda ÜRO inimõiguste voliniku poole Genfis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles