Galerii: Narvas arutatakse Euroopa Liidu ja Venemaa suhteid

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimub Narvas konverents, mille peamiseks aruteluteemaks on Euroopa Liidu ja Venemaa suhted. Muuhulgas tutvustab Euroopa Parlamendi keskerakondlasest saadik Yana Toom küsitluse tulemusi, mis kirjeldavad eestlaste hirmu sõjaohu ees Venemaaga. 

Konverentsi esimene paneel keskendub küsimusele, millised on ootused ja tulevikuväljavaated Eesti ja Ida-Virumaa noortel venekeelsetel elanikel. Teises paneelis arutletakse, millised on suhted Euroopa Liidu ja Venemaa vahel ning kas tasub loota suhete paranemist. Samuti tutvustatakse süvitsi üle-eestilise küsitluse tulemusi, mis kirjeldavad Eesti elanike vaateid rahvusliku ja rahvusvahelise ohutuse küsimustele.

Yana Toom on juba avalikustanud osa uuringuandmetest, mille kohaselt kardab viis protsenti eestimaalastest sõda Venemaaga, teoreetiliselt peab sellist sündmuste arengut võimalikuks 21 protsenti küsitletutest.

Toomi büroo tellimusel uuringufirma Saar Polli poolt tuhande inimese seas läbi viidud küsitlus näitab, et 61 protsenti eestlastest ja 92 protsenti mitte-eestlastest ei usu sõja võimalikkusesse Venemaaga.

Konverentsil debateeritakse samuti selle üle, kuidas lõhkuda jääd Euroopa Liidu ja Venemaa suhetes, kas Venemaaga saab koostööd teha ilma sanktsioonide loogikata ning kas vene vähemus Eestis ja Euroopas on julgeoleku risk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles