Suurem osa inimesi ei suvatsenud e-valijakaarti tellida

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberil valijakaart. Pilt on illustratiivne.
Paberil valijakaart. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Sel nädalal hakati valijatele saatma riigikogu valimiste valijakaarte, vaid 10 protsenti neist olid elektroonilised.

Ülejäänutele saadetakse koju paberist lipik. E-valijakaarti tellida ja sellega paberkujul valijakaardist loobuda on saanud juba mitu aastat, ometi on seda praeguseks teinud kokku vaid 102 590.

Kas pidada seda piisavaks, arvestades, et näiteks viimastel kohalikel valimistel hääletas elektrooniliselt juba 133 808 inimest ning tuludeklaratsiooni esitab elektrooniliselt üle 95 protsendi maksumaksjatest?  

«Meil on hea meel, et 100 000 piiri ületasime – praeguse seisuga on üle kümne protsendi Eesti valijatest tellinud e-valijakaardi,» ütles siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.

«Loomulikult soovime, et e-valijakaardi tellinute arv oleks võimalikult suur – valijad, kes oma igapäevaseid toiminguid niigi internetis teevad, võiksid ka elektroonilise valijakaardi tellida,» arvas ta samas.

Teisalt ei saa tema sõnul e-valijakaarti võrrelda elektroonilise tuludeklaratsiooniga. «Kui valija ei telli e-valijakaarti, saab ta sama info valimiste kohta paberil. Sealjuures ei kaasne selle info saamisega mingit kohustust. Kui aga inimene ei täida tuludeklaratsiooni elektrooniliselt, tuleb tal ise maksu- ja tolliametisse kohale minna, mis võib paljude jaoks olla aeganõudev asjaajamine,» põhjendas ta.

Valijakaart saadetakse valimiste eel igale valijale. Sel on andmed hääletamise aja ja koha kohta ning see kinnitab, et isik on kantud valijate nimekirja. «Saatmiskohustus tuleneb seadusest – järelikult on seadusandja otsustanud, et see informeerimine on tähtis. Usun, et paljud on selle info kojusaamise eest ka tänulikud,» märkis Pungas.

Samuti saadetakse kodudesse kokku 780 356 paberist valijakaarti, nende saatmine veel kestab. Paberist valijakaartide kohaletoimetamise eest maksis siseministeerium Eesti Postile 118 553,50 eurot ehk umbes 15 senti iga kaardi posti viimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles