President: Herdis Sikka võitles õige asja eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Margus Ansu / Postimees

Tänasel nooremseersant Herdis Sikka ärasaatmisel ütles president Toomas Hendrik Ilves, et Herdis Sikka võitles õige asja eest - kurjuse ja vägivalla vastu ning rahulikuma maailma eest.

«Ka kõige hoolikamalt valitud lohutussõnad kõlaksid siin õõnsalt ja lohutamatult,» sõnas president. «Aga ma tahan, et te teaksite: nooremseersant Herdis Sikka võitles õige asja eest. Ta võitles kurjuse ja vägivalla vastu, turvalise ja eduka Afganistani eest, kokkuvõttes rahulikuma maailma eest.»

President rõhutas, et Afganistan ja eriti Lõuna-Afganistan, kus teenivad Eesti kaitseväelased, on väga ohtlik paik.

«Kui see oleks turvaline koht, siis meid polekski seal tarvis,» sõnas ta. «Praegu on meil seda kõike hädasti vaja. Ma kummardun teie julguse ees, sõdurid.»

Ilves kinnitas Afganistanis sõdivatele kaitseväelastele, et nood ei ole üksi, sest nende kõrval on liitlased NATO-s ja ÜRO-s ja selja taga on ka Eesti toetus

«Toetagem igati oma sõdureid sel kaugel ja ohtlikul missioonil ning toetagem nende lähedasi siinsamas, meie keskel. Olgem neile mõistvaks tagalaks,» palus president. «Neist keegi ei tohi tunda üksi- ja mahajäetuse tunnet. Põhimõte peab olema selge - nii nagu me ei jäta kunagi oma sõdureid maha lahinguväljale, ei jäta me neid tähelepanu, hoole ja mõistmiseta siis, kui nad on saanud raskelt vigastada ning tagasi kodus.»

Presidendi sõnul on Eesti lipuga kaetud noore võitleja sarga juures seistes meie mälus kõik Eesti välismissioonidel Iraagis ja Afganistanis langenud sõdurid: Andres Nuiamäe, Arre Illenzeer, Kalle Torn, Jako Karuks, Ivar Brok, Allain Tikko, Eerik Salmus, Raivis Kang, Kristjan Jalakas.

«Ja mõtleme ka koju tagasi tulnud, kuid ometi lahkunud Aare Viirmaale,» sõnas ta. «Koos Herdisega on igaüks neist seisnud Eesti eest. Seisnud meie eest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles