Vabariigi aastapäeva paraadil osaleb tänavu palju liitlasi

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aastal toimus Eesti Vabariigi 96. sünnipäeval Pärnus kaitseväe paraad.
2014. aastal toimus Eesti Vabariigi 96. sünnipäeval Pärnus kaitseväe paraad. Foto: Urmas Luik

Eesti Vabariigi 97. aastapäeva paraad peetakse 24. veebruaril Peetri platsil Narvas, paraadil osaleb 1400 inimest.

Üksused rivistuvad 24. veebruaril Peetri platsile kell 11.30. Paraadi võtab vastu president Toomas Hendrik Ilves, paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras.

Paraadil on ligi 1400 osalejat, üle 40 lipu ja üle saja tehnikaühiku.

Esindatud on kõik väeliigid, kaitseväe ühendatud õppeasutused , staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus ja teised. Lisaks kaitseväelastele ja kaitseliitlastele on osalejaid ka vanglateenistusest ja sisekaitseakadeemiast.

Lisaks Eesti üksustele osaleb tänavusel paraadil hulgaliselt liitlasi. Nii näiteks panevad liputoimkonnad välja Hispaania, Ameerika Ühendriigid, Läti ja Leedu. Veel osalevad paraadil Hollandi 43. mehhaniseeritud brigaadi allüksused, neist üks rühm jalgsi ja teine jalaväelahingumasinatel CV90, Ameerika Ühendriikide maaväe 2. ratsaväerügemendi rühm soomustransportööridel Stryker ning rühm Lancasteri hertsogi rügemendist Suurbritanniast.

Relvastusest ja tehnikast saab paraadil lisaks käsitulirelvadele näha veel 155 ja 122 millimeetriseid haubitsaid, õhutõrjeraketikomplekse Mistral, õhutõrjekahureid ZU-23-2, tankitõrjeraketikomplekse Milan, 120 ja 81 millimeetriseid miinipildujaid, 90 millimeetriseid tankitõrjekahureid, soomukeid Sisu XA-180 ja XA-188, mobiilset õhuseireradarit Ground Master 403 ja erinevaid lahinguteenindustoetuse sõidukeid. Esimest korda näeb paraadil jalaväelahingumasinaid CV90, pioneeritanki Leopard I ja soomustransportööre Stryker.

Muusikat teevad kaitseväe ning politsei- ja piirivalveorkester. Pärast paraadi saab sellel osalenud tehnikat näha Peetri platsil toimuval näitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles