Ettevõte: Narva Aleksandri kirikut püüti päästa väljamõeldud võlanõudega

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Mihkel Maripuu

Narva Aleksandri koguduse võlanõuete nimekirja ilmus vahetult enne pankrotiistungit rohkem kui miljoni euro suurune fabritseeritud nõue riigi ja omavalitsuse osalusega kriku kasuks, kuid sihtasutuse nõukogu liikmed ja tegevjuht ei tea väidetavast miljoninõudest midagi.

Ehitusfirma AS Eviko avastas fabritseeritud nõude Viru maakohtule esitatud ajutise pankrotihalduri aruandes, milles sisaldus järgmine lause:  «EELK Narva Aleksandri Kogudus on märkimisväärselt võlgu ka SA Narva Aleksandri Kirikule (summa kokku 1 378 441, 55 eurot) ja Kiriku Varahalduse OÜ-le (ca 70 000 eurot).»  Ühtegi laenulepingut kohtutoimikus aga ei leidu.

Sihtasutus Narva Aleksandri Kirik juhatuse liikme Üllar Kaljuste sõnul sellist nõuet sihtasutuse bilansis Narva Aleksandri koguduse vastu pole kunagi eksisteerinud ja ei eksisteeri ka täna. Kaljuste sõnul esitas pankrotipessa mitteeksisteeriva nõude EELK esindaja Mati Maanas. Ettevõtte arvates soovis EELK nõude abil tõenäoliselt saavutada kontrolli pankrotipesa üle ja nurjata AS Eviko kasuks jõustunud kohtuotsuse täitmine, kirjutab AS Eviko juriidiline esindaja Kerli Kase ettevõtte pressiteates.

Kase kirjutab, et üheski varasemas EELK Narva Aleksandri Kogudus majandusaasta aruandes miljonivõlga ei eksisteeri. Samuti pole sellise nõude olemasolu kirjeldatud ka EELK Narva Aleksandri Koguduse poolt elmise aasta lõpus kohtule esitatud pankrotiavalduses.Ka ei tea sellise nõude olemasolust EELK Narva Aleksandri Koguduse juhatuse esimees Ülo Korjus, kelle sõnul pole tema sellist laenulepingut kunagi allkirjastanud.

Pressiteates antakse teada, et EELK esindaja, OÜ Kiriku Varahaldus juhatuse liige Mati Maanas on võlausaldajate huve kahjustanud ka varasemalt. 2013. aastal kantis EELK kinnisvaraettevõte, vahetult enne AS Eviko kasuks tehtud kohtuotsust, Narva Aleksandri Koguduse bilansist Kiriku Varahalduse bilanssi Vestervalli tn 20 asunud väärtusliku ärikinnisvara.

Võlausaldaja esitab prokuratuurile kuriteoteate Viru Maakohtule teadlikult valeandmete esitamise ja võimaliku dokumendi võltsimise asjas.

Narva koguduse abiõpetaja ning Viru praostkonna praost Peeter Kaldur kommenteerib: «Ma ei ole sellega kursis. Ma ei oska midagi öelda. Fakt on see, et Narva Aleksandri Kogudus on pankrotis ja pankrotihalduri määratud. Põhimõtteliselt tema oskab kõige täpsemalt vastata, sellepärast et mitte mingisuguse majanduslike küsimustega Narva Aleksandri Kogudus ei tegele ega saagi tegeleda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles