Eesti jagab Ukrainale ja Moldovale Schengeni kogemust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Schengeni tsooni avamine Tallinna sadamas.
Schengeni tsooni avamine Tallinna sadamas. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Välisministeerium toetab arengukoostöö projekti raames Ukraina ja Moldova piirivalve võimekust takistada inimeste ja kaupade illegaalset piiriületust ning aitab kasutada
kaasaegseimat piirivalvetehnikat.

Välisminister Urmas Paeti sõnul aitab piirivalve nüüdisajastamine kaasa nii Ukraina ja Moldova koostööle Euroopa Liiduga kui mõlema riigi inimeste elustandardi parandamisele, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

«Inim- ja salakaubanduse piiramine toetab riikide stabiilsust ja majanduslikku arengut ning loob ühtlasi eeldusi usalduslikumaks rahvusvaheliseks koostööks. See omakorda aitab kaasa nii inimõiguste kui majandusolukorra parandamise võimalustele Ukrainas ja ka Moldovas,» rääkis Paet projekti kaugematest eesmärkidest.

«Kaasaegsete infotehnoloogiliste vahendite kasutamine piirikontrollis kiirendab e-riigi arengut ja seeläbi korruptsiooni vähendamist Eesti toetatavate arengukoostöö projektide kaudu,» toonitas Eesti välisminister.

Projekti raames koolitatakse Ukraina ja Moldova piirivalveametnikke maismaapiiri ehk rohelise piiri valvamisel, jagaded Eesti kogemust liitumisel Euroopa Liidu, NATO ja Schengeni viisaruumiga. Ukraina ja Moldova piirivalve kasutusse saab kõige kaasaegsem piirivalvetehnika, mille kasutamist Eesti poole juhtimisel kuu aja jooksul ühiselt praktiseeritakse.

Projekti viivad välisministeeriumi toel ellu mittetulundusühing SmartDust Solutions OÜ koostöös Eesti politsei- ja piirivalveameti,  Sisekaitseakadeemia ning Ukraina ja Moldova piirivalveametitega. Pärast projekti lõppemist jääb projektis kasutatud riist- ja tarkvara Moldova ja Ukraina piirivalve kasutusse.

Lähtuvalt Euroopa Liidu, Moldova ja Ukraina koostööst on piiriküsimuste lahendamine oluline Ukraina ja Moldova arengu küsimus. Ukraina Euroopa Liidu tegevuskava näeb ette Ukraina-Moldova koostööd kogu ühise piiri ulatuses.

Vastavalt Euroopa Liidu ja Ukraina assotsiatsioonilepingule arendab Ukraina piirikaitse strateegiat, õiguslikke aluseid ja protseduure. Moldova on liitunud ÜRO aastatuhande eesmärkidega ja taotleb nii nende täitmise kui Moldova Euroopa Liidu tegevuskava raames piirikontrolli efektiivistamist ja Schengeni reeglitele vastavaks kujundamist, vähendamaks varimajandust ja parandamaks seeläbi riigi majanduslikku olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles