Piiskop Jourdan tähistas viie aasta möödumist ametisse pühitsemisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti katoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan.
Eesti katoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan. Foto: Peeter Langovits

Eesti katoliku kiriku piiskop isa Philippe Jourdan tähistas pühapäeval piduliku missaga Peeter-Pauli katedraalis viie aasta möödumist ametisse pühitsemisest ning ühtlasi ka oma 50. juubelit.

«Viis aastat tagasi, 10. septembril 2005. aastal, pühitseti mind piiskopiks Tallinna Oleviste kirikus. Tegemist oli esimese katoliikliku piiskopikspühitsemisega Eestis pärast Teist maailmasõda. Selle tseremoonia ilusad mälestused on veel väga varsked nii minu kui ka paljude teiste inimeste mälus,» teatas Jourdan oma läkituses. «Oleme võlgu pühale paavstile Johannes Paulus II-le, kes soovis veidi aega enne surma aidata oma viimase otsusega katoliku kirikut Eestis.»

Jourdani sõnul ei saa kirik ilma piiskopita olla täielikult apostellik. «Piiskopi isiksus või organisatoorne tegevus ei ole iseenesest oluline. Oluline on tema kohalolek Kristuse tööriistana, apostlite järeltulijana,» nentis Jourdan. Jourdan avaldas tänu ka Eesti ühiskonnale, kes on teda hästi vastu võtnud.

Paavst Johannes Paulus II nimetas isa Philippe Jourdani piiskopiks 2005. aasta 23. märtsil. Isa Philippe Jourdanist sai teine kohapeal resideeruv katoliku piiskop Eestis pärast reformatsiooni.

Eelmine Eestis resideeruv katoliku piiskop ja apostellik administraator oli jesuiit Eduard Profittlich, kes pühitseti piiskopiks Tallinnas 1936. aastal. Pärast Proffitlichi vangistamist ning surma Nõukogude vangilaagris 1942. aastal ei saanud enam kohalikku piiskoppi ametisse seada ning katoliku kiriku kogudused allutati Riia peapiiskopkonnale.

Isa Philippe Jean-Charles Jourdan on sündinud 30. augustil 1960 Dax's Prantsusmaal. Ta on õppinud Pariisis matemaatikat ja pärast seda saanud Lycee Louis-Le-Grand'is insenerikutse.

1980. aastal astus ta Opus Dei prelatuuri, mille liikmena õppis ta Roomas teoloogiat. Pärast preestriks ordineerimist töötas ta Pariisi ülikooli kaplanina ja Opus Dei vaimuliku juhendajana.

1996. aasta mais tuli isa Philippe Jourdan Eestisse ja nimetati samal aastal peavikaariks. 1999-2001 teenis ta ka Pühade Apostlite Peetruse ja Pauluse katedraali preestrina Tallinnas.

Lisaks emakeelele kõneleb isa Philippe Jourdan eesti, vene, inglise, hispaania, itaalia ja saksa keelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles