Seaduste vastuvõtmise ralli riigikogus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Sander Ilvest / Postimees

Selle koosseisu viimaseid istungeid pidav riigikogu töötas eile täistuuridel: eile neli ja pool tundi kestnud istungi jooksul võeti vastu 13 seadust, lõpetati 19 eelnõu teine lugemine ning kolme eelnõu esimene lugemine.

Mitu seadust võeti vastu vaid hääletades ja esimehehaamri paukuduse, ilma et keegi oleks soovinud sõna võtta.

62 poolthäälega (4 vastu) kiideti heaks 41 riigikogu liikme algatatud Eesti Vabariigi põhiseaduse muutmise seaduse kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel valimisea langetamiseks (703 SE), mis näeb ette põhiseaduse § 156 lõike 2 muudatuse. Selle kohaselt on kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel seaduses ettenähtud tingimustel hääleõiguslikud selle omavalitsuse maa alal  püsivalt elavad isikud, kes on vähemalt kuusteist aastat vanad. Seadus näeb ette põhiseaduse muutmise riigikogu kahe järjestikuse koosseisu poolt.

Samuti võeti vastu valitsuse algatatud riigikaitseseadus; raudteeseaduse muutmise seadus;  keskkonnaseadustiku muudatused; ehitusseadustik; liiklusseaduse ja riigilõivuseaduse muudatused; ettevõtluse toetamist puudutavad seadusmuudatused; hasartmänguseaduse muudatused;  äriseadustiku ja asjaõigusseaduse muudatused;  relvaseaduse ja sellega seonduvate seaduste muudatused; samuti Eesti, Läti ja Leedu valitsuste vahelise lepingu Balti Mereväedivisjoni loomise kohta denonsseerimise seadus; Eesti ja Luksemburgi vahelise tulu- ja kapitalimaksudega topeltmaksustamise vältimise ning maksudest hoidumise tõkestamise lepingu ratifitseerimise seadus; Eesti ja Šveitsi vahelise tulu- ja kapitalimaksudega topeltmaksustamise vältimise lepingu muutmise protokolli ratifitseerimise seadus.

Teine lugemine lõpetati 19 eelnõul: krediidiandjate ja –vahendajate seaduse eelnõu, ravikindlustuse muudatused, riigisaladuse ja salastatud välisteabe seaduse muudatused,  täiskasvanute koolituse seaduse eelnõu,  põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning erakooliseaduse muutmise seaduse eelnõu, biotsiidiseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu; välisõhu kaitse seaduse muudatused; seadme ohutuse seaduse eelnõu;  ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse rakendamise seaduse eelnõu; ühistranspordiseaduse eelnõu; vangistusseaduse ja kriminaalhooldusseaduse muutmise seaduse eelnõu; nimeseaduse muutmise seaduse eelnõu; kriminaalmenetluse seadustiku rakendamise muudatuste eelnõu;  abipolitseiniku seaduse ja liiklusseaduse muutmise seaduse eelnõu;  kohtutäituri seaduse ja täitemenetluse seadustiku muutmise seaduse eelnõu;  prokuratuuriseaduse ja kohtute seaduse muutmise seaduse eelnõu;  täitemenetluse seadustiku muudatused; politsei ja piirivalve seaduse ning päästeteenistuse seaduse muudatused; võlaõigusseaduse ja tarbijakaitseseaduse muudatused;.

Kahe eelnõu teine lugemine siiski katkestati – esimene neist oli valitsuse algatatud finantskriisi ennetamise ja lahendamise seaduse eelnõu,  teine  elektrituruseaduse ja riigi 2009.aasta teise lisaeelarve seadusega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse muutmise seaduse eelnõu.

Riigikogu jõudis lõpetada ka kolme eelnõu esimese lugemise:  korruptsiooni kriminaalõigusliku reguleerimise konventsiooni lisaprotokolliga ühinemise seaduse eelnõu; Eesti Vabariigi ja Vabadusel, Turvalisusel ja Õigusel Rajaneva Ala Suuremahuliste IT-süsteemide Operatiivjuhtimise Euroopa Ameti vahelise peakorteri kokkuleppe ratifitseerimise seaduse eelnõu ning Kyoto protokolli Doha muudatuse ratifitseerimise seaduse eelnõu.

Istung lõppes kell 18.23.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles