Ministeerium korraldab kapos ja politseiametis konfiskeeritud varade auditi

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud jalgrattad politsei asitõendite laos
Konfiskeeritud jalgrattad politsei asitõendite laos Foto: Toomas Huik

Siseministeerium võitab kaitsepolitseiametis, politsei- ja piirivalveametis ning neljas maavalitsuses ette ulatusliku auditi, et selgitada konfiskeeritud varade, asitõendite ja leidude hoidmise nõuete täitmist.


Siseministeeriumi siseauditi osakonna juhataja Siiri Antsmäe sõnas, et auditi ülesanne tuleneb siseauditi osakonna tööplaanist ning auditi eesmärgiks on anda hinnang antud valdkonna regulatsioonidele ja nende nõuetest kinnipidamisele.

Lisaks politsei- ja piirivalveametile ning kaitsepolitseiametile tehakse audit ka Hiiu-, Lääne-Viru-, Pärnu- ja Tartu maavalitsustes. Antsmäe selgitas, et kuna ministeeriumi valitsemisalas ei ole rohkem sisejulgeolekuasutusi, millel oleks kokkupuude asitõendite ja konfiskeeritud varaga, siis on kaasatud sisuliselt kõik valitsemisala asutused, kes teemaga kokkupuudet omavad. Ta möönis, et kokkupuude on küll ka päästevaldkonnas, kuid seal esineb seda siiski väga harva.

«Maavalitsuste osas on moodustatud valim, kuna kõiki maavalitsusi auditisse kaasata ei ole otstarbekas ega efektiivne. Ülevaate ning hinnangu maavalitsuste tegevustest ja regulatsioonidest seoses konfiskeeritud varaga saab anda ka valimi põhjal,» selgitas Antsmäe.

Küsimusele,  milliseid võiksid olla näiteks maavalitsustes arvel olevad asitõendid või konfiskeeritud varad, vastas Antsmäe, et seda reguleerivad erinevad õigusaktid. «Üldjuhul on maavalitsus kohtuotsusega konfiskeeritud varade realiseerija. Asitõendeid maavalitsustel ei ole,» rääkis Antsmäe.

Ühe näitena tõi ministeerium hiljutise juhtumi Harju maavalitsusest, kus eelmine maavanem Värner Lootsmann sõitis ringi konfiskeeritud autoga. Mis aga oli taunitav tegevus ning oli hiljem üheks põhjuseks, miks Lootsmann ametist vabastati.

Sisejulgeoleku asutustel on Antsmäe kinnitusel asitõendeid kriminaalmenetluste raames väga palju. Konfiskeeritud vara tekib samuti kriminaalmenetluste käigus. Konfiskeeritud vara realiseerib pärast vastavat kohtuotsust maavalitsus ning vastavate müügiteadannetega saab tutvuda näiteks avalike teadete leheküljelt.

Antsmäe lisas, et varasemalt ei ole sellise ulatusega samateemalist auditit tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles