Ida-Viru omavalitsused keeldusid maksmast presidendi vastuvõtu ilutulestiku eest

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Virumaa omavalitsuste liidu 19 liikmest olid nõus panustama Jõhvi kontserdimajas toimuva presidendi vastuvõtu ilutulestikku vaid neli, kirjutab Põhjarannik.

Kuigi vastuvõtu korraldusmeeskonda kuuluv Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm esitles Ida-Virumaa omavalitsustele ilutulestiku rahastamist kui võimalust tervitada sellega presidendi külalisi ning saada ära märgitud otseülekannet tegevas rahvustelevisioonis, ei olnud see omavalitsusjuhtidele piisavalt mõjuv argument.

Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev on seisukohal, et vastuvõtu kõik kulutused tuleb kanda presidendi kantseleil. «See, kes rahva kokku kutsub, see ka maksab,» sõnas ta.

Dmitrijevi sõnul on Kiviõli omavalitsusjuhid saanud küll kutse tulla 20. veebruaril Jõhvi valla vabariigi aastapäeva pidulikule üritusele, kuid mitte presidendi vastuvõtule. «Vastuvõtule meid ei taheta, kuid raha küsitakse,» nentis ta.

Samal seisukohal on Iisaku vallavanem Raivo Raap: «See, kes peo korraldab, peab jaksama ka kulusid kanda. Ei ole nii, et kui ma lähen kellegi sünnipäevale, siis pean näiteks osa sünnipäevalauast ise kinni maksma.»

Eitava vastuse andis ka Avinurme vald, kus otsustati ilutulestikku panustamise asemel toetada valla spordipoisse.

Äraütlejate seas on ka Jõhvi, kus vallavalitsuse liikmed leidsid, et Jõhvi vald osaleb ürituse korralduses heakorra tagamisega ja lisakulutusi ilutulestikule ei tehta. «Kuid kena oleks, kui sel päeval sinimustvalged lipud ikka lehviksid,» paneb Jõhvi vallavanem Aivar Surva vallarahvale südame peale, et riigilippu ei unustataks heisata.

Juhul kui kõik Ida-Virumaa Omavalitsuste Liitu kuuluvad 19 liiget oleks ilutulestikku panustanud, tulnuks igal omavalitsusel maksta 150 eurot.

Üks väheseid omavalitsusi, kes oli valmis ilutulestikku panustama, oli Kohtla-Järve. «Jah, meie olime küll selleks valmis,» kinnitas Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov. «Ilutulestik oleks olnud vastuvõtu külalistele ilus üllatus.»

Kuigi Solovjovi pole vastuvõtule kutsutud, ei tee ta sellest mingit probleemi. «Me oleme Kohtla-Järvel sellega juba harjunud, et meid kuhugi ei kutsuta,» muigas ta.

Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm avaldas kahetsust, et omavalitsused seda raha ei leidnud. «See summa ei ole ju suur,» ütles Tamm, kes pöördus raha saamiseks ka Viru Rotary klubi poole. «Ilutulestik oleks olnud maakonna poolt ilus kingitus ning rahvusringhääling oleks selle ka ära maininud.»

Mullu toimus presidendi vastuvõtt Pärnus ning seal see raha ilutulestiku tarvis leiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles