India suursaadik: laevakaitsjate juhtum ei tohiks India-Eesti suhteid mõjutada

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India suursaadik Soomes ja Eestis Ashok Kumar Sharma ütles täna Postimehele antud intervjuus, et laevakaitsjate juhtum ei tohiks mõjutada Eesti ja India häid suhteid.

Suursaadik avaldas lootust, et Seaman Guard Ohio meeskonda, nende hulgas 14 eestlast, puudutav juhtum leiab lahenduse võimalikult kiiresti. «Me arutasime seda probleemi. Ma kohtusin lähedastega ja ma loodan, et probleem lahendatakse. Ma loodan, et otsus, hea otsus, tehakse varsti,» lausus Sharma.

Ta kiitis samuti Eesti ja India häid suhteid ning avaldas lootust, et laevakaitsjate juhtum ei varjuta neid. «Eesti pole India sõber olnud mõned aastad või paarkümmend aastat. Eesti on meie sõber olnud sadu aastaid. See juhtum ei tohiks mõjutada meie väga häid suhteid. Meie suhted on püsivad ja ma arvan, et need peaksid veel arenema. Meil on palju võimalusi. Meie riigid infotehnoloogia keskused. Meil on palju võimalusi koostööd teha. Selles valguses arvan, et kõik saab korda. See on ainult aja küsimus,» rääkis suursaadik.

Laeva Seaman Guard Ohio pardal olnud piraadikütid, nende seas 14 eestlast ja kuus britti, võeti 2013. aasta oktoobri keskel India võimude poolt kinni. Mehi süüdistati India territoriaalvetesse sisenemises, illegaalse kütuse tankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises. Oktoobri lõpus pandi mehed vangi, kust nad aprillis kautsjoni vastu vabanesid.

2014. aasta juulis leidis kohus, et süüdistustel pole alust ning vabastas laevakaitsjad kõikidest süüdistustest. Umbes poolteist kuud hiljem kaebas süüdistaja aga otsuse edasi ning nüüd ootavad laevakaitsjad India ülemkohtu istungit. Meeste advokaat on öelnud, et süüdistustest vabastamise otsus on endiselt jõus ning nii kaua kui kõrgeim kohus seda peatanud pole, tuleb laevakaitsjatele nende dokumendid tagastada. Välisministeeriumi väitel pole õigeksmõistev otsus jõustunud, sest süüdistaja kaebas selle edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles