Andmekaitse pitsitab riigiasutusi

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Andmekaitse inspektsioon (AKI) saatis hiljaaegu kümnele muuseumile kirjad, milles tuletas meelde seadusest tulenevat kohustust avalikku dokumendiregistrit pidada.


Inspektsiooni peadirektor Viljar Peep selgitas, et praegu käib AKI-l avaliku teabe seaduse täitmise seire, mis ei hõlma sugugi vaid muuseume. «Tänase seisuga on vaadeldud ligikaudu 160 riigi- ja omavalitsusasutuse võrgulehti. Ning tänase seisuga on asutustele edastatud 38 ettepanekut puuduste kõrvaldamiseks ning veel rohkem on koostamisel,» täpsustas ta.

Kultuuriministeeriumi avalike suhete juht Ave Toots-Erelt kinnitas, et AKI kirjadega on juba tutvutud ning ametnikud on asunud selle teemaga tegelema.

«Kuigi dokumendihalduse avaliku kättesaadavuse eest peab hea seisma asutuse juht, siis tõhusama ja kiirema lahenduse leidmiseks saatis ministeeriumi muuseuminõunik muuseumijuhtidele reedel kirja, et kultuuriministeerium on valmis korraldama ning rahastama dokumendihalduse tarkvara lahenduse leidmist kõigile ühiselt,» ütles Toots-Erelt.

Ta lisas, et nüüd oodatakse tagasisidet huvi osas ning pidas võimalikuks, et vähemasti osadel muuseumidel on juba dokumendi haldussüsteem olemas, kuid ei ole veebilehel aktiveeritud või on juba tellimisel.

Rahatrahv kuni 18 000 krooni

Peep ütles, et inspektsiooni seaduse täitmise puudustele reageeritakse reeglina ettepanekutega ning ettepaneku mittearvestamisel ettekirjutusega. «Ettekirjutuse mittetäitmisel asutuse juhtide väärteo korras karistamisega. Kui seaduse vastu on selgesti eksitud, siis läbirääkimisruumi on vaid tähtaegades.»

Kui asutus ei täida AKI ettekirjutust avaliku teabe alal, siis on inspektsioonil õigus karistada asutuse juhti või asjaajamise korraldamise eest vastutavat ametiisikut rahatrahviga kuni 18 000 krooni. «Järelevalvetegevuse takistamise eest – kui näiteks eiratakse meie järelepärimisi või meile valetatakse järelevalve käigus – võime süüdiolevat ametiisikut karistada veel eraldi kuni 18 000 krooniga,» lisas Peep.

Samas kinnitas Peep, et tema ametiajal on inspektsioon avaliku teabe seaduse ajal teinud asutustele küll sadu ettepanekuid ja ettekirjutusi, kuid ei ole määranud ühtki trahvi.

Avaliku teabe seadus kehtib täies ulatuses kõigile riigi- ja omavalitsusasutusele. Samuti avalik-õiguslikele juriidilistele isikutele.

Andmekaitse inspektsioon on järelevalveasutus ja kaebuste lahendaja kahel suunal – eraelu puutumatuse kaitse alal ja avaliku teabe kättesaadavuse alal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles