Ilves õnnitles iseseisvuspäeva puhul Leedu presidenti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Liis Treimann / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves avaldas täna Leedu riigipeale Dalia Grybauskaitėle iseseisvuspäeva puhul saadetud õnnitluses lootust, et Leedu tulevik kätkeb endas ka mitmeid ühiseid suuri projekte nagu Rail Baltic ja panustamine julgeolekusse.

Ilves meenutas, et külastas kahe aasta eest koos Leedu presidendiga Vilniuses Užupise vabakondlikku linnaosa, avades seal tahvli Užupise põhiseaduse eestikeelse tekstiga, mille paragrahv 32 kõlab nii: «Inimene vastutab oma vabaduse eest.»

Ilvese sõnul on Eesti ja Leedu võtnud selle vastutuse olla vabad inimeste ja riikidena. «Meie riikide, NATO liitlaste ja Euroopa Liidu liikmesmaade, iseseisvus on kaitstum kui kunagi varem. Ent meie enda ajalugu ja ühe meie naaberriigi Euroopa julgeolekuolukorda oluliselt muutnud sõjaline tegevus viimase aasta jooksul Ukrainas meenutavad, et vabadus pole iseenesest mõistetav,» kirjutas ta presidendi kantselei teatel.

Ta märkis, et vabaduse ja oma julgeoleku hoidmiseks teeme tööd iga päev: nii kodus, Balti-Põhjala piirkonnas kui ka Atlandi-ülesel liitlasteljel. «Siis me kestame ja püsime edasi vabadena,» ütles ta.

Ilvese sõnul on edukas piirkondlik koostöö meist igaühe rahvuslikes huvides. «Me kõik võidame sellest. Siin on ka üks põhjus, miks Eesti oli Leedu euroalaga ühinemise kindel toetaja, sest nüüd on euroalas rohkem vastutustundlikke ja reegleid järgivaid riike,» kirjutas ta Leedu iseseisvuspäeval ning lisas, et samuti suurendab LNG-terminali avamine Klaipedas kogu piirkonna energiajulgeolekut.

President avaldas lootust, et Leedule edukas ja õnnelik tulevik kätkeb endas ka mitmeid ühiseid suuri projekte, olgu nendeks Rail Balticu kiirraudtee, mis ühendab Balti riigid ülejäänud Euroopaga, kaasaegsed energialahendused või igapäevane, nähtav ja tulemuslik panustamine julgeolekusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles