Kaitseliidu ülem: liikmete juurdekasv ei ole tänases julgeolekuolukorras üllatav

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu Pärnumaa maleva üksused.
Kaitseliidu Pärnumaa maleva üksused. Foto: Karri Kaas

Kaitseliidu jõudsalt kasvanud liikmete arv ei ole muutunud julgeolekuolukorras sugugi üllatav, vaid märk kaitsetahtest, tõdes kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

Taasloomise 25. aastapäeva tähistava kaitseliidu liikmeskonnas on tänavu 1. jaanuari seisuga kokku 23 612 inimest - 15 073 kaitseliitlast, 2171 naiskodukaitsjat, 2931 noorkotkast ja 3437 kodutütart. Kui noorkotkaste ja kodutütarde arv on aastaga pisut vähenenud, siis naiskodukaitsjaid ja kaitseliitlasi on täna võrreldes möödunud aastaga rohkem. Näiteks on märgatavalt, 935 liikme võrra, kasvanud kaitseliitlaste arv.

Kaitseliidu ülema brigaadikindral Meelis Kiili hinnangul ei ole kaitseliiidu liikmete suurenenud juurdekasv üllatav. «Kaitsetahe on meie rahval alati olemas olnud, lihtsalt muutunud julgeolekuolukord on selle muutnud nähtavamaks,» sõnas Kiili. Just selle tunnistuseks ongi tema sõnul kaitseliidu ridade hoogne täienemine.

«Kindlasti toob see tööd juurde kaitseliidu palgalistele, ent me saame oma ülesannetega hakkama,» lisas Kiili.  Sealjuures on kõige suuremad malevad Tallinna malev 3032, Harju malev 2294, Tartu malev 2194 ja Pärnumaa malev 2056 liikmega.

Täna Järvakandis kaitseliidu taasloomise aastapäeva puhul peetud kõnes rõhutas kindral Kiili, et 25 aasta eest tehtud otsus oli õige. Samuti on tema sõnul olnud ainuõige järjepidev jätkamine. «Nii nagu on meie riik järjepidev aastast 1918, on seda ka kaitseliit - rahva algatusel sündinud organisatsioon,» märkis Kiili.

Kaitseliit oli esimene riigikaitsestruktuur, mille tegevus taastati poolteist aastat enne Eesti taasiseseisvumist. 17. veebruaril 1990. aastal otsustasid 125 Järvakanti kogunenud inimest taasluua kaitseliidu üleriigilise organisatsioonina ning vastu võeti ka kaitseliidu ajutine põhikiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles