NASA plaanib Päikese atmosfääri saata uurimissondi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA plaanib saata Päikese astmosfääri uurimissondi
NASA plaanib saata Päikese astmosfääri uurimissondi Foto: SCANPIX

Miks Päikese atmosfäär on märgatavalt kuumem kui ta pind, on siiani mõistatus.

USA kosmoseagentuur NASA plaanib selle mõistatuse uue sondi Solar Probe Plus abil lahendada, kirjutab Discovery News.

Lendamine Päikese koroona suunas meenutab enesetapumissiooni, kuid Baltimore`is asuva John Hopkinsi ülikooli füüsikalaboratooriumi teadlased, kelle käe all uus sond valmib, püüavad seda nii kaua elus hoida kui võimalik.

See ei ole aga lihtne ülesanne. Esiteks peab sond vastu pidama Päikese atmosfääris olevale 1500- kraadisele kuumusele. Sond kaetakse spetsiaalse kuumuskindla kattega, et seal olevad mõõte- ja uurimisriistad vastu peaksid.

Teiseks peab see sond olema kaugele lendamiseks küllaltki kerge. Päike asub Maast 149,6 miljoni kilomeetri ehk 1 astronoomilise ühiku kaugusel. Samuti tuleb sondi loomisel ja ta teekonnal arvestada päikesetuule ja magnetväljadega.

«Meie üheks eesmärgiks on sondi abil teada saada, mis tekitab Päikeselt lähtuva laetud osakeste voo ehk päikesetuule. Teame, et seal on magnetväli mängus, kuid muu on üsna segane,» selgitasid teadlased.

Samuti peaks sond aitama uurida, kuidas Päike Maa ilma mõjutab ning selle info põhjal paremaid ennustusi koostada.

Solar Probe Plus projekt maksab rohkem kui üks miljard dollarit. Esialgu pidi see käivitatama 2015. aastal, kuid majanduslanguse tõttu lükati edasi 2018. aastasse.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles