President Ilves: valimiste võitja saab valitsust teha

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Liis Treimann / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves (61) rääkis intervjuus Postimehele, et praeguses maailmas on Eestile kasuks, kui 2016. aastal valitav järgmine riigipea tunneb end kodus välis- ja julgeolekupoliitikas. Ta loodab ka, et presidendi valimine parlamendis kujuneb tavaks.

Riigikogu valimisteni on jäänud vähem kui kaks nädalat. Kuidas teile tundub, kas Eesti demokraatia on tugevam nelja erakonnaga parlamendis, või siis, kui neid on seal rohkem?

Demokraatia ei ole seotud erakondade arvuga – muidugi, kui neid on rohkem kui üks. USAs on demokraatia olnud pea 240 aastat ning põhiliselt on seal olnud kaks parteid.

Minu isiklik eelistus on see, et oleks hea, kui meil on rohkem kui kaks parteid. Kui meil tuleb parlamenti valimiste järel sisse veel üks või kaks erakonda lisaks, siis see iseendast ei tugevda ega halvenda demokraatiat. Ma ei teeks sellest numbrit. Võib aga juhtuda, et siis ei ole koalitsioonid nii tugevad.

Parteide arv tuleneb valimissüsteemist. Kui see on majoritaarne, nagu USAs, Kanadas, anglosaksi maailmas, siis on tavaliselt kaks suurt erakonda. Ainult kahe partei olemasolu ei ole kasulik sellepärast, et kui võim vahetub, siis on see vahetus totaalne.

Mitmemandaadiline valimissüsteem, nagu Eestis, tähendab kindlasti enamat kui kaht erakonda, mis toob vajaduse moodustada koalitsioon. See toob kaasa rohkem stabiilsust pikemas perspektiivis, et kõik ei muutu ühest valimisest teise.

Kui erakondi on jällegi liiga palju, siis juhtub nii, nagu see oli mitukümmend aastat Itaalias, kus oli kümneid parteisid. Kogu aeg langesid valitsused.

Meil on olnud väga palju juttu sellest, et neli erakonda moodustavad kartelli, sest nemad otsustavad ka valimissüsteemi üle.

Kui vaadata politoloogiliselt, siis see on mõjus retoorika, aga mingit tõestust selle taga ei ole. Kui sulle ei meeldi ükski erakond, võib muidugi kartellistumisest rääkida. Kui aga vaadata, kuidas erakonnad enne valimisi käituvad, siis ma küll mingit kartellistumist ei näe. Vastupidi, omavahelist norimist on väga palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles