Video: Viimsi mõisas äratati ellu sajanditagune lahing

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehest saab vaadata ajaloolist taaslavastuslahingut, mida korraldasid Saaremaa Sõjavara Selts ja Eesti Sõjamuuseum-Kindral Laidoneri Muuseum.

Taaslavastuslahing «22. weebruar 1919» toimus 22. veebruaril kell 12 Viimsi mõisa territooriumil. Lavastuses vallutavad Eesti soomusronglased ja Soome vabatahtlikud punaarmeelaste käest Marienburgi (tänapäeval Aluksne) lossi. Viimase osas astub üles Viimsi mõis.

Paukmoonaga imiteeritakse tulevahetust nii vintpüssidest, kuulipildujatest kui ka revolvritest.

Eesti Sõjamuuseumi direktori Hellar Lille sõnul on tegemist osaga muuseumi Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamiseks mõeldud ürituste sarjast. «Tegemist on värvika lavastusega meie Vabadussõja ühe lahingu ainetel,» märkis Lill.

Mis 1919. aasta 22. veebruaril toimus?

Pärast kolm kuud kestnud lahinguid oli Vabadussõda jõudnud veebruariks väljapoole Eesti etnilisi piire. Kindral Laidoner sai 1919. aasta 24. veebruaril Maapäeval ette kanda, et Eesti on punastest vaba.

Lõunarindel olid 21. veebruariks soome vabatahtlike üksus Põhjapojad kolonel Hans Kalmu juhtimisel jõudnud Marienburgi (Aluksne) lähistele ja tegid ettevalmistusi linna ründamiseks lõunaküljelt. Lõunarinde lahingutes oli oluline roll meie kitsarööpmelistel soomusrongidel.

21. veebruariks oli peale Hopa mõisa ja Korva jaama vallutamist jõudnud Marienburgi alla ka soomusrong nr 2 Paul Laamani juhtimisel. Rünnakut alustasid Põhjapojad 4 kompaniiga, mida toetas hiljem kohalejõudnud soomusrongi dessantmeeskond. Nende ülesanne oli Marienburgi rünnata põhja poolt.

Võitlejate riietuseks oli tollal suuremalt jaolt vene ja saksa I maailmasõja-aegne riietus-varustus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles