Milline William Shakespeare ikkagi välja nägi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Shakespeare`i kujutav portree
William Shakespeare`i kujutav portree Foto: SCANPIX

Teadlased kasutasid kuulsa inglise näitekirjaniku William Shakespeare`i portree loomiseks tänapäevast 3D arvutitehnoloogiat.

Teadlaste arvates õnnestus neil luua Shakespeare`ist tõetruu portree, mis on märgatavalt erinev neist, millisena teda siiani kujutatud on, kirjutab Daily Mail.

Teadlaste pingutusi kajastab ka History Channelil 13. septembril kavas olev dokumentaalfilm «Death Masks».

Shakespeare`i taasloomist juhtinud Stuart Clarke`i sõnul on 3D kujutis loodud ajaloolistele dokumentidele ja kohtumeditsiini uurimistehnoloogiale põhinedes.

Clarke ja tema meeskond lõid ka Napoleoni, Julius Caesari, George Washingtoni ja Abraham Lincolini 3D kujutised.

Kujutiste loomisel võeti aluseks surimaskid, kuid mõnel juhul ka isiku eluajal tehtud maskid.

Teadlaste sõnul ei näe ka Napoleon välja selline nagu prantslased teda siiani kujutanud on ning George Washington on märgatavalt erinev sellest, millisena teda kujutatakse ühedollarilisel rahatähel.

Kuid kõige enam probleeme tekitas Shakespeare´i loomine. Juba sajandeid on murtud pead, milline see andekas näitekirjanik välja näha võis. Paljud asjatundjad on seadnud kahtluse alla selle, kas Shakespeare`i surimaskina tuntud mask ikka on tema oma.

See mask avastati 1840. aastatel Saksamaalt Darmstadtist. Saksa teadlased tegid rida uuringuid ning teatasid lõpuks, et see võib olla inglise näitekirjaniku surimask. Sakslaste sõnul kannatas kirjanik oma elu lõpuperioodil vähihaiguse käes.

Krimiantropoloogi Caroline Wilkinsoni sõnul on olemas suur rida kokkulangevusi nüüd loodud 3D kujutise ja Shakespeare´i kujutavate portreede vahel.

Kuid Shakespeare Birthplace Trusti juhi Stanley Wellesi arvates ei saa see mask Shakespeare`ile kuuluda ning selle põhjalt tehtud portree on vale.

«Shakespeare ei olnud oma eluajal kuulsus nagu ta on seda nüüdisajal. Selle tõttu on üsna ebatõenäoline, et temast kunagi surimask tehti,» arvas Welles.

William Shakespeare (1564  - 1616) oli Inglise  kirjanik. Sündis Stratford-upon-Avonis, oli Londoni Globe`i teatri näitleja. Kirjutas ilmekate karakterite, nõtke värsi ja lavatajuga tragöödiaid («Romeo ja Julia», «Othello», «Hamlet», «Kuningas Lear»), niinimetatud Rooma tragöödiaid («Antonius ja Kleopatra»), komöödiaid («Suveöö unenägu», «Veneetsia kaupmees») ja tragikomöödiaid («Torm») ning ka luulet.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles