Mikser: Suurbritannia kaitseministri hoiatuses pole uut

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann

Suurbritannia kaitseministri Michael Falloni sõnades Balti riikide kui Venemaa järgmise võimaliku sihtmärgi kohta pole palju uut, kuid paanikaks pole siiski põhjust, sõnas kaitseminister Sven Mikser.

«Ma arvan, et ühest küljest võime olla väga rõõmsad ja rahul, et meie lähedased ja tugevad liitlased mõistavad julgeolekuolukorda meiega sarnaselt. Nad saavad aru, et see, mis toimub täna Ukrainas, peegeldab põhimõttelist ja pikaajalist muutust Venemaa välis- ja julgeolekupoliitikas ning väljendab Venemaa ekspansionistlikku ambitsiooni,» rääkis Mikser valitsuse pressikonverentsil.

«Teisest küljest ei tohi me langeda hüsteeriasse või paanikakülvamisse. Jah, me oleme teadlikud, et Venemaal on ekspansionistlikud plaanid, et Putini eesmärkide hulgas on oma mõjuala laiendamine. Samal ajal me teame, et NATO on tugev, ühtne ja need ekspansionistllikud plaanid ei ole määratud täituma,» märkis Mikser.

Peaminister Taavi Rõivas lisas, et kui me oleme ise targad, teeme õigeid valikuid ja oleme heades suhetes liitlastega, ehitame välja oma kaitsevõimekused, «siis ei õnnestu ühelgi võimalikul välisvaenlasel meid mitte kuidagimoodi üllatada ega liiga teha. Väga palju sõltub meist endist ja ma olen täiesti kindel, et me saame hakkama, meie heidutus on piisav.»

«Kindlasti ei ole Eesti inimestel tarvis karta, et kohe-kohe oleks sõda puhkemas, küll aga teadvustada, et julgeolekuolukord ei ole stabiilne ja sellega arvestada,» lisas peaminister.

Sama kinnitas Mikser. «Me teame, et  Eesti vastu on toime pandud küberrünnakuid, avaldatud propagandasurvet, näeme ka majandustegevust vastusanktsioonide näol,» rääkis Mikser. Samas osutas ta, et Venemaa teod ei piirdu üksnes Balti riikidega: «Näiteks on sagenenud ja provokatiivsemaks muutunud tegevus õhuruumis ja merel, on toimunud ju üsna agressiivseid lende Suurbritannia enda õhuruumi vahetus läheduses ja kaugemalgi veel. See on see uus reaalsus, milles me elame,» kõneles kaitseminister.

«Putini režiim näeb Venemaad pidevas konfliktis läänemaailmaga. See avaldusb nii majanduslikul, propagandistlikul kui infosõja tasemel, Putini režiimil on valmidus seda eskaleerida ka sõjaliseks konfliktiks, seda oleme näinud Gruusias ja Ukrainas,» põhjendas Mikser, et briti kaitseministri sõnades pole väga palju uut.  

«Paanikaks ei ole põhjust. Oleme väga teadlikud olukorrast, oleme koos liitlastega täiesti suutelised vastast heidutama ja reageerima mis iganes stsenaariumile,» kinnitas Mikser. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles