Anna-Maria Galojan toodi Eestisse karistust kandma

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan Eesti kohtus 2011. aasta suvel.
Anna-Maria Galojan Eesti kohtus 2011. aasta suvel. Foto: Priit Simson / Postimees

Kolm aastat Londonis redutanud skandaalne Anna-Maria Galojan toodi neljapäeva õhtul Eestisse.

«Tõepoolest, täna õhtul konvoeeris politsei ta Tallinna vangla vastuvõtuosakonda,» kinnitas justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik Postimehele.

«Kõigile saabuvatele kinnipeetavatele tehakse esmalt arstlik tervisekontroll, tehakse kindlaks tema riigikeele oskus ja võetakse üldandmed (elukoht, haridus, perekonnaseis jne). Kinnipeetav fotografeeritakse, temalt võetakse sõrmejäljed ja DNA-proov ning väljastatakse vangla riietus,» selgitas Tuulik.

Hiljemalt kolme kuu möödudes toimetatakse ta Harku vanglasse, kus ta kannab karistust sarnastes tingimustes nagu kõik naissoost süüdimõistetud.

MTÜ Eesti Euroopa Liikumise (EEL) eksjuht Anna-Maria Galojan mõisteti süüdi ligi 60 000 euro omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Kohus karistas teda ühe aasta ja 10 kuu pikkuse vangistusega, millest ta pidanuks vanglas kohe ära kandma viis kuud, lisaks tuli tal maksta tsiviilhagi katteks 47 956,29 eurot ning MTÜ Eesti Euroopa Liikumise kasuks viivised summas 17 658,17 eurot.

Vastavalt kohtumäärusele pidanuks Galojan tulema vanglasse karistust kandma hiljemalt 2012. aasta 7. veebruari hommikul, kuid seda ta ei teinud. Justiitsministeerium väljastas Galojani kohta Euroopa vahistamismääruse 2012. aasta veebruaris, kuna naine hakkas omastamise ja võltsitud dokumendi kasutamise eest määratud vanglakaristuse kandmisest kõrvale hoidma ja pages Londonisse.

Briti kõrgem kohus otsustas jaanuari lõpus Galojani viimast palvet mitte arvesse võtta. Galojan kaebas Eestile loovutamise otsuse edasi kaks korda. Kehtiva seaduse kohaselt ei saa Galojan Suurbritannias redutatud aastate eest lisakaristust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles