Euroopa aasta puu hääletus muudeti salajaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Poom ja Orissaare tamm
Mart Poom ja Orissaare tamm Foto: Eesti Jalgpalli Liit

Eile oli viimane päev, mil Euroopa aasta puu valimise konkursi hääletustulemused olid nähtavad. Tänasest saavad endiselt kõik hääli anda, kuid tulemused on salajased ning neid pole võimalik jooksvalt jälgida. Võitja selgub nädala pärast.

Eile oli Eestit esindav Orissaare jalgpalliväljaku keskel kasvav tamm saanud üle 40 000 hääle, kuid Ungari võistluspuul oli hääli juba üle 42 000.

Hääle andmine on lihtne. Tuleb minna veebilehelewww.treeoftheyear.org ja sisestada hääletuskasti oma e-meili aadress, kuhu saadetakse kinnituskiri ja link, millele klõpsates ongi hääl antud, meiliaadressile rämpsposti saatma ei hakata ja samalt aadressilt rohkem hääletada pole võimalik.

Aasta puu valimise eesmärk on juhtida tähelepanu huvitavatele vanadele puudele kui olulisele looduslikule ja kultuurilisele rikkusele, mida inimesed peaksid hindama ja kaitsma. Erinevalt teistest võistlustest ei ole Euroopa aasta puu puhul oluline ilu, suurus ega vanus, vaid lugu ja seotus inimestega. Otsitakse puid, millest on saanud laiema kogukonna lahutamatu osa.

Orissaare tamme tutvustuses rõhutakse puu erilisele asukohale, sest vaevalt asub kuskil mujal maailmas jalgpallistaadion, mille keskel kõrgub võimas tamm. Algselt oli tamme kõrval väike spordiplats, kuid 1951. aastal seda laiendati ja tamm jäi keset uut staadionit. Legend räägib, et aastakümneid tagasi olid kaks suurt traktorit üritanud tamme ära sikutada, aga trossid katkesid.

Kohalikud oskavad kasutada tammepõrget imehästi söötude andmiseks, lisaks annab puu head varju. 

Igal aastal annab oma hääle aasta puu valimiseks sadu tuhandeid inimesi. Hääletamine toimub sel aastal 28. veebruarini. Hääletuse tulemused avaldatakse 5. märtsil. Võidupuu tehakse pidulikult teatavaks 22. aprillil Brüsselis.

Euroopa aasta puu valiti esmakordselt 2011. aastal. Kõikide kandidaatidega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles