Rõivas tunnustas Ukraina pingutusi rahu saavutamiseks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas kohtus Ukraina kolleegi Arseni Jatsenjukiga
Peaminister Taavi Rõivas kohtus Ukraina kolleegi Arseni Jatsenjukiga Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna Kiievis kohtumisel Ukraina kolleegi Arseni Jatsenjukiga, et Minski kokkuleppest tuleb kinni pidada ja kui seda ei tehta, siis tuleb sanktsioonidega edasi minna.

Rõivas lausus, et rahvusvaheline kogukond peab Minski II kokkuleppe tulemusi jälgima tähelepanelikult. «On kahetsusväärne, et seni ei ole kõik osapooled lepet austanud,» nentis Rõivas ning viitas leppe järgselt intensiivistunud lahingutegevusele Debaltseve ja Mariupoli suunal, mis viimastel päevadel on siiski vähenenud.

«Rahuleppe tingimuste elluviimise kõrval on oluline juhtida tähelepanu ka kokkulepitu rikkumisele,» ütles Rõivas. «Euroopa Liit peab selles küsimuses olema ühtne ning vajadusel valmis ka otsustavalt reageerima.»

«Minski II kokkulepete mitte täitmisel tuleb edasi minna sanktsioonidega ja juhul kui üks osapool tingimusi ei täida, tuleb neid ka vajadusel karmistada,» lisas ta.

Peaminister tunnustas Ukraina pingutusi relvarahust kinnipidamisel ning Minskis kokkulepitu elluviimisel.

Peaministrite eelmisel, poolteist kuud tagasi toimunud kohtumisel peateemaks olnud Ukraina riigirahanduse toetamisel on vahepeal toimunud edasiminekuid. «On positiivne, et koostöös Euroopa Liidu, USA ja Rahvusvahelise Valuutafondiga on praeguseks kokkulepitud piisavas koguses laenuabi Ukrainale, et tagada riigieelarve kuludele kate,» rääkis Rõivas. Lisaks sõjategevusele on eelarve seisu halvendanud grivna vahetuskurss euro suhtes, mis on langenud kolmandikuni aastatagusest väärtusest.

Peaministrid arutasid ka riikide kahepoolset koostööd ning Eesti võimalusi Ukraina toetamiseks. Lisaks rahvusvahelisele laenuabile on Eesti valitsus otsustanud toetada Ukrainat 2,35 miljoni euroga humanitaar- ja arenguabiks.

Jatsenjuk tutvustas ka Ukraina seisukohti võimaliku ÜRO rahuvalvemissiooni loomisest Ukrainasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles