Galojan istus lühiajaliselt ka Londoni naistevanglas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holloway vangla.
Holloway vangla. Foto: SCANPIX

Anna-Maria Galojani elukaaslase kinnitusel vahistas Suurbritannia politsei Galojani juba 18. veebruaril ja paigutas ta Londoni naistevanglasse.

Elukaaslase Tristan Jervise väitel teadis Galojan, et talle tuuakse järgi 19. veebruaril, kuid Inglismaa politsei vahistas naise hoopis päev varem ja ta viidi Põhja-Londonisse Holloway naistevanglasse.

Eesti politsei konvoeeris naise Londonist Tallinna vanglasse 19. veebruaril. Igasuguste tähelepanu ja võimalike vahejuhtumite vältimiseks valis politsei konvoeerimisüksus turvalisema tundunud Londoni-Helsingi lennu.

Konvoeeritava turvalisuse ning liigse tähelepanu vältimiseks valiti lennukis viimane istmerida, kus Galojan pandi istuma nurka. Käeraudadest ta pääses.

Soomest Eestisse sõitis Galojan kiirlaeva turvaruumis.

MTÜ Eesti Euroopa Liikumise (EEL) eksjuht Anna-Maria Galojan mõisteti süüdi ligi 60 000 euro omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Kohus karistas teda ühe aasta ja 10 kuu pikkuse vangistusega, millest ta pidanuks vanglas kohe ära kandma viis kuud, lisaks tuli tal maksta tsiviilhagi katteks 47 956,29 eurot ning MTÜ Eesti Euroopa Liikumise kasuks viivised summas 17 658,17 eurot.

Vastavalt kohtumäärusele pidanuks Galojan tulema vanglasse karistust kandma hiljemalt 2012. aasta 7. veebruari hommikul, kuid seda ta ei teinud. Justiitsministeerium väljastas Galojani kohta Euroopa vahistamismääruse 2012. aasta veebruaris, kuna naine hakkas omastamise ja võltsitud dokumendi kasutamise eest määratud vanglakaristuse kandmisest kõrvale hoidma ja pages Londonisse.

Briti kõrgem kohus otsustas jaanuari lõpus Galojani viimast palvet mitte arvesse võtta. Galojan kaebas Eestile loovutamise otsuse edasi kaks korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles