Ligi 100 000 inimest on elektrooniliselt valinud

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-hääletus
E-hääletus Foto: Postimees.ee

Riigikogu valimistel on kasutanud praeguse seisuga e-hääletamise võimalust peaaegu et 100 000 hääleõiguslikku kodanikku.

Elektroonilise valimise komisjon annab oma leheküljel teada, et kella 1.50 seisuga on võtnud  e-valimistest osa  99 751 valijat.

E-hääletamist kasutati esmakordselt 2005. aasta kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel, kui üle 9000 valija andis oma hääle elektroonilisel teel. 2009. aasta sügisel toimunud kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel hääletas üle 104 000 valija interneti vahendusel. Eelmistel riigikogu valimistel 2011. aastal suurenes elektrooniliselt hääletajate hulk veelgi, ületades 140 000 piiri. 2013. aastal kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel võttis e-hääletamisest osa üle 133 000 hääletaja. 2014. aastal Euroopa Parlamendi valimistel kasutas e-hääletamise võimalust 103 151 valijat.

Elektrooniline hääletamine algas eelmisel nädalal 19. veebruaril ning kestab 25. veebruari kella 18ni. Interneti vahendusel saab hääletada aadressil www.valimised.ee. Soovi korral võib interneti teel antud häält muuta, hääletades nimetatud ajavahemikul uuesti elektroonselt või eelhääletamise päevadel 25. veebruarini valimisjaoskonnas.

Valimispäeval, 1. märtsil enam häält muuta ei saa. Oma hääle kohalejõudmist on võimalik kontrollida nii Androidi, Windows Phone'i kui iOS-operatsioonisüsteemi nutiseadmetega.

Eile lõppes maakonnakeskustes elukohast sõltumata eelhääletamine, mis kesti neli päeva ning mille jooksul andis oma hääle 26 375 inimest.

Tänal kell 12 algab eelhääletamine kõikides valimisjaoskondades, kestes kolm päeva, 25. veebruari kella 20-ni. Sel perioodil on avatud kõik jaoskonnad, hääletada saab nii elukohajärgses valimisjaoskonnas kui ka väljaspool elukohta hääletamist korraldavas jaoskonnas. Selliseid jaoskondi on igas vallas või linnas vähemalt üks (nt Tallinnas 18, Tartus 6). Lisainformatsiooni saab Vabariigi Valimiskomisjoni kodulehelt.   

Valimispäeval, 1. märtsil saab hääletada ainult oma elukoha järgses valimisjaoskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles