Kümmekonna medalisaaja jaoks on elude päästmine igapäevatöö

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Täna Elupäästja medali vastu võtvad tuletõrjujad suutsid oma professionaalse tegutsemisega päästa mitme inimese elu enda oma pidevalt ohtu seades. Lisaks tõusis kangelaste sekka ka üks Kallaste mees, kes tulest oma naabrid päästis.

2009. aasta 3. novembri öösel puhkes tulekahju Paldiski linnas Muuli tänaval. Ühekordse elumaja pööning põles lahtise leegiga ning päästjatele anti teada, et majas on inimene.

Paldiski komando meeskonnavanem andis käsu põhiliini hargnemiseks ja suitsusukeldumiseks, et majast inimene leida.

Majja sisenenud päästjad Eduard Borokiv ja Vadim Kaminski pidid läbima pika koridori, sest korter oli maja teises otsas.

Kuna vahelagi oli varisemisohus tuli tegutseda kiirelt. Päästjad leidsid korterist magava vanema naisterahva, kes üles aeti.

Kuna aknad olid trellitatud tuli leida teine väljapääs. Päästjad haarasid naise sülle ning kiiresti otsiti paksu suitsu ja tule eest väljapääs õue, kus kannatanu kiirabile üle anti.

17. jaanuari hommikul teatati häirekeskusele, et Narvas Turu tänava viiekordse maja kolmanda korruse korterist tuleb paksu suitsu. Kuna korteri uks oli kinni sisenesid Narva komando päästjad Igor Koževnikov ja Vyacheslav Didenko rühmapealiku käsul tõmberedeliga akna kaudu.

Põlevast korterist leidsid päästjad põrandal lebava meesterahva. Kuna korteri uks oli veel kinni viisid Igor ja Vyacheslav kannatanu akna juurde värske õhu kätte. Teised päästjad tegelesid samal ajal korteriukse avamisega. Kannatanu tundis ennast suitsu täis korteris väga halvasti ja kaotas korduvalt meelemärkuse.

Seetõttu polnud teda võimalik ka redelit mööda välja viia. Kui uks lõpuks avati viisid päästjad mehe kiirelt õue ja andsid üle meedikutele. Tänu Igori ja Vyacheslavi oskuslikule ja operatiivsele tegutsemisele päästeti inimese elu.

Väärib märkimist, et Igorile omistatakse täna juba kolmas Elupäästja medal.

Juba kolmandat korda tunnustatakse elupäästja medaliga Igor Koževnikovi Narva päästekomandost.

8. veebruaril õhtul põles Kohtla-Järvel Aruserva tänava korrusmaja kolmanda korruse korter. Maja trepikoda oli paksu suitsu täis. Kolmandale korrusele jõudes tuli päästjatel jõuga lahti lükata seestpoolt prussidega tõkestatud korteriuks.

Seejärel sisenesid suitsusukeldumispaarina esimesse tuppa Kohtla-Järve komando päästjad Boriss Mihhejev ja Alexander Berezko.

Korter oli täis kuhjatud riideid ja mööbliesemeid, mis päästjate liikumist takistasid. Esimesest toast leidsid Boriss ja Alexander teadvuseta mehe, kelle nad kiiresti trepikotta viisid ning teistele päästjatele üle andsid. Kannatanu anti üle meedikutele, kuid meest enam elustada polnud võimalik.

Boriss ja Alexander jätkasid suitsusukeldumist ning leidsid korteri teisest toast veel ühe teadvuseta mehe, kelle kõrval olid tuld võtnud kokku kuhjatud riideesemed. Päästjad toimetasid kannatanu kiiresti välja, kus teadvuseta mees juba kiirabiga haiglasse viidi. Tema elu õnnestus päästa just Borissi ja Alexandri kiirele ja julgele tegutsemisele paksu suitsu mattunud põlevas elumajas.

8. veebruari hilisõhtul põles Kiviõli linnas Keskpuiesteel neljakordse kortermaja kelder. Suitsu olid täis ka põleva keldriboksi peal olevad korterid. Kohale jõudnud Kiviõli komando päästjad evakueerisid esimese korruse korterist üksi kodus olnud väikese tüdruku, kes oli šokis ja nuttis.

Laps anti meedikute hoole alla. Üks suitsusukelduspaar sisenes kustutusrünnakuks keldrisse, teine paar äratas ja teavitas majaelanikke.

Päästjatele anti info, et põleva keldriboksi peal, ühes kolmanda korruse korteris elab vanem mees. Kiiresti alustati korterist inimese otsimist. Päästjad Aleksander Küttim, Andrei Larin, Aleksandr Bolšakov ja Andrei Põld sisenesid suitsu täis korterisse ning leidsid sealt teadvuseta mehe. Päästjad tõid kannatanu majast välja ja andsid üle kiirabimeedikutele, kes mehe haiglasse viisid.

Lisaks tuletõrjujatele, saab täna elupäästja medali ka üks lihtne Kallaste mees, kes tulest kaks oma naabrit päästis.

9. märtsil lõhkus 44-aastane Aleksandr Beljajev Kallaste linnas oma majahoovis puid. Ühel hetkel tundis ta põlemise lõhna ning kümme meetri kaugusel oleva naabermaja poole vaadates nägi ta sealt suitsu tulemas. Koputused uksele ja hüüded majast väljumiseks tulemusi ei andnud. Maja välisuks oli lukus, kuid Aleksandr tõmbas selle jõuga lahti.

Samal hetkel nägi ta hoone külge ehitatud puukuurist suuri leeke tõusmas. Hõigetele, et maja põleb endiselt keegi ei vastanud. Majast leidis ta eest meesterahva ja tema voodihaige ema, kes tulekahju polnud märganud.

Juba täitusid koridor ja tuba suitsuga ning Aleksandr aitas kiirelt mitteadekvaatse mehe õue ning naasis tuppa voodihaige naisterahva järele. Selleks hetkeks olid leegid jõudnud juba koridori. Aleksandr aitas ema voodist püsti ja kandis majast välja.

Sedasi päästis Aleksandr kuumust, suitsu ja tuld trotsides vanema naisterahva ja tema poja elu kindlast tulesurmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles