Eesti ja Briti välisministrid tõdesid sarnaseid vaateid julgeolekule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus ning Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi välisminister Philip Hammond leidsid täna Tallinnas peetud kohtumisel, et kahe riigi vaated julgeolekuolukorrale on väga sarnased.

Pentus-Rosimannus ja Hammond tõdesid sarnaste vaadete olemasolu Venemaa agressiooni tulemusel tekkinud olukorra kohta Ukrainas, kahepoolse julgeolekualase koostöö osas ja Euroopa Liidu (EL) tuleviku ning Eesti ja Briti kodanike Indias kinnipidamise teemadel, teatas BNS-ile välisministeeriumi pressiesindaja.

EL tulevikureformi üle arutades sõnas Pentus-Rosimannus, et Eesti soovib tõhusat ja arenemisvõimelist EL-i. «Eesti ja Suurbritannia vaated välis- ja julgeolekupoliitika, avatud siseturu, kaubanduspoliitika ja digituru osas on väga sarnased. Edasised reformid on olulised, et EL oleks tugev ja konkurentsivõimeline,» sõnas ta. Välisminister lisas, et tugeva, tervikliku ja avatud EL-i toimimiseks on oluline ühtne siseturg, seahulgas digitaalne siseturg. Koostöö on oluline ka seetõttu, et 2018. aastal võtab Eesti Suurbritannialt EL-i eesistumise üle.

Julgeolekuteemadest kõneldes rõhutas Pentus-Rosimannus, et Eesti hindab kõrgelt kahepoolset kaitsealast koostööd ja partnerlust NATO-s. «Eesti ja Suurbritannia on olnud lähedased liitlased ja partnerid Afganistanis ning soovime kaitsealast koostööd jätkata,» lisas ta. Välisminister tänas Suurbritannia kolleegi panuse eest Balti riikide õhuturbesse. Suurbritannia panustab ka NATO küberkaitse keskuse tegevusse.

Eesti ja Briti välisminister kõnelesid veel terroriorganisatsiooni ISIL vastasest võitlusest.

Kahepoolsest küberkoostööst ja e-riigi alasest koostööst kõneldes sõnas Pentus-Rosimannus, et Eestil ja Suurbritannial on mõlemal väärtuslikku kogemust, mida jagada ja ühiselt edasi arendada. «Näeme suurt koostööpotentsiaali andmevahetuskeskkonna x-tee abil turvaliste valitsusüleste e-teenuste loomises. Soovime, et x-tee laadne lahendus leiaks Euroopas laiemat kasutamist ja aitaks kaasa EL-i e-teenuste ja digitaalse ühisturu arendamisele,» sõnas välisminister. Eesti ja Suurbritannia vaheline küberkoostöö on tihe ka NATO raames.

Pentus-Rosimannus avaldas Suurbritanniale tunnustust kõrge e-valitsemise tasemega riikide koostöövõrgustiku Digital-5 käivitamise eest. Võrgustikku kuuluvad Suurbritannia, Eesti, Iisrael, Lõuna-Korea ja Uus-Meremaa. Selle eesmärk on heade praktikate ja kogemuste vahetus infoühiskonna ja e-riigi arengu alal. Selle aasta novembris toimub Tallinnas võrgustiku suur ühiskonverents.

Eesti ja Briti välisminister rääkisid kohtumisel ka koostööst India ranniku lähistel kinnipeetud firmale AdvanFort kuuluval laeval vahistatud 35 meeskonnaliikme juhtumist. «Soovime juhtumile võimalikult kiiret lahendust,» rõhutas Pentus-Rosimannus.

Rääkides Venemaa agressioonist Ukrainas rõhutas Eesti välisminister, et poliitilise lahenduse vältimatu eeltingimus on relvarahust kinnipidamine ja vastavalt Minskis kokkulepitule raskerelvastuse kohene tagasitõmbamine. «Kui Minski kokkulepetest kinni ei peeta, peab EL võtma Venemaa suhtes tarvitusele täiendavad survemeetmed,» lisas ta.

Pentus-Rosimannus ütles, et Venemaa peab tagama OSCE erimissiooni vaatlejatele takistamatu ja turvalise ligipääsu konfliktipiirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles