Sarkozy hoiatas Iraani Iisraeli ründamise eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad ja Prantsusmaa riigipea Nicolas Sarkozy Süüria pealinnas Damaskuses.
Süüria president Bashar al-Assad ja Prantsusmaa riigipea Nicolas Sarkozy Süüria pealinnas Damaskuses. Foto: AP / Scanpix

Euroopa liidu eesistujamaa Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy hoiatas Iraani katastroofiliste tagajärgede eest, kui riik peaks ründama Iisraeli.


«Iraan võtab suure riski, kui ta jätkab tuumatehnoloogia arendamist sõjalisel eesmärgil,» ütles Sarkozy Süüria pealinnas Damaskuses toimunud neljapoolsetel kõnelustel, millest võtsid osa ka Qatari ja Türgi liidrid, vahendas AFP.

«Küsimus pole selles, kas see on seaduslik ja arukas või mitte... See oleks katastroof ja me peaks seda vältima, » lisas Sarkozy.

Lääneriigid kahtlustavad, et uraani rikastamine on seotud aatomrelva väljatöötamisega, kuid Iraan väidab, et selle eesmärk on elektrienergia tootmine.

Sarkozy Süüria-visiidi eesmärk on siluda Süüria, Liibanoni ja Iisraeli konfliktseid suhteid.

Iraanil ja Süürial on ajalooliselt head suhted Venemaaga, kellelt on ostetud sõjatehnikat. Soojad kontaktid kujunesid välja juba Külma sõja ajal, kui NSV Liit oli üks peamisi relvatarnijaid araabia riikidele.

Iisrael on korduvalt süüdistanud Venemaad Süüria ja Iisraeli vaheliste pingete õhutamises.

Äärmusrühmituse Hezbollah esindajad on kinnitanud, et kui juudiriik peaks Iraani tuumaobjekte ründama, siis vastab islamivabariik sellele kümnete tuhandete rakettide saatmisega Iisraeli pihta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles