Cheney saabus Gruusiasse toetust avaldama

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili andmas pressikonverentsi koos USA asepresidendi Dick Cheneyga.
Gruusia president Mihheil Saakašvili andmas pressikonverentsi koos USA asepresidendi Dick Cheneyga. Foto: AP / Scanpix

USA asepresident Dick Cheney saabus täna Gruusiasse, et näidata sealsele valitsusele Ühendriikide tugevat toetust vastasseisus Venemaaga.

 

Thbilisi lennujaamas maandunud Cheney on üks Moskva teravamaid kriitikuid ning kõrgeim USA riigitegelane, kes külastab seda riiki pärast augusti esimesel poolel sõjaks lahvatanud konflikti, et kohtuda president Mihheil Saakašviliga, vahendas Reuters.

Cheney mõistis viimasega ühiselt antud pressikonverentsil karmilt hukka Venemaa tegevuse, nimetades seda «ebaseaduslikuks ühepoolseks katseks» muuta jõuga Gruusia piire. «Invasioon» suveräänse riigi alale seadis tema sõnul Venemaa rahvusvahelise usaldusväärsuse «tõsise kahtluse alla», vahendas AFP.

USA asepresident kinnitas ka Washingtoni «täielikku pühendumust» Thbilisi püüetele pääseda NATOsse ja lubas riigile nn liikmesuse tegevuskava, mis lõpptulemusena tooks Gruusia alliansi ridadesse.

Kaukaasiasse ringreisile lennanud Cheney väisas juba eile Aserbaidžaani ning suundub hiljem edasi ka Ukrainasse. Kremlile see visiit meeltmööda ei ole ning Moskvast süüdistati taas Washingtoni pingete õhutamises. 

Aserbaidžaanist saavad alguse energiatrassid, mis varustavad läbi Gruusia lääneriike nafta ja gaasiga Venemaast sõltumatult, ning selle tähtsust rõhutas juba eile Bakuus kõneldes ka Cheney, kes kinnitas Ühendriikide vankumatut huvi kogu regiooni heaolu ja julgeoleku vastu.

USA valitsus teatas eile ka rohkem kui miljardi dollari suuruse abipaketi eraldamisest Gruusiale, et aidata sealsel valitsusel taastada eluasemeid, transpordisõlmi ja muud infrastruktuuri, mis purustati viiepäevases sõjategevuses Venemaaga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles