Ansip: ERSO reformiplaani taga olid Siitan ja Kaljuste

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik.

Peaminister Andrus Ansip lükkas täna Kuku raadio pärastlõunaprogrammis «Saade» ümber väited nagu olnuks Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) luhtunud reformiplaani taga kultuuriministeerium ja Laine Jänes.

Ansip meenutas, et 2009. aasta 13. oktoobril toimunud kohtumisel tulid ERSO peadirektor Andres Siitan ja dirigent Tõnu Kaljuste omal initsiatiivil reformiplaaniga tema juurde.

«Kuna maestro Neeme Järvi oli andnud nõusoleku tulla dirigeerima Eestisse, siis Siitan ja Kaljuste soovisid valmistada tema tulekut vastavalt maestro soovidele ette. Üks nendest soovidest oli korraliku filharmoonia loomine,» rääkis Ansip.

«Nende põhiline minu juures käimise eesmärk oli saada juurde finantse kutselise naiskoori loomiseks, kuna selline meil veel puudub,» jätkas peaminister. «Käesoleva aasta eelarvest saigi koori loomiseks eraldatud viis miljonit krooni. Järgmise aasta eelarvest on selleks plaanitud 10 miljonit,» lisas ta.

Ansipi sõnul leidsid Siitan ja Kaljuste, et see reform võiks olulisel määral Eesti muusikaelu korrastada ja aitaks siinset muusikakultuuri laias maailmas tutvustada.

«Nad olid seda reformikava enne tutvustanud ka kultuuriministrile ja tulid siis minu juurde. Seda muljet kindlasti ei jäänud, et nad oleksid vastu tahtmist seda tegemas või kellegi käsul,» lükkas Ansip ümber väite nagu olnuks plaani taga kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles