Paet: Venemaa on astumas viimaseid samme piirilepete saatmiseks parlamenti

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet ja Sergei Lavrov.
Urmas Paet ja Sergei Lavrov. Foto: Eduard Pesov/RIA Novosti

Endine välisminister ja europarlamendi liige Urmas Paet (RE) ütles, et Venemaa on astumas viimaseid samme Eesti-Vene piirilepingute saatmiseks parlamenti ratifitseerimiseks.

«Nüüd on Vene poolel selleks vaja veel valitsuse otsust. Loodetavasti ei kesta see protsess pikalt,» lisas Paet.

Samas lisas ta, et Venemaa on nende sammudega viivitanud nii kaua, et Eesti riigikogu praegune koosseis, kes viis läbi piirilepete esimese lugemise, on oma tegevuse lõpetanud.

«See tähendab, et lepete ratifitseerimiseks Eesti Riigikogus tuleb uuel koosseisul sellega uuesti alustada.»

Mõlema poole poolt aktsepteeritava piirijoone olemasolu ja Eesti-Vene piirilepete jõustumine on samm ka julgeoleku tugevdamisel, lisas Paet. «Mida vähem on Venemaaga olulisi lahtisi küsimusi, seda parem. Mõlemalt poolt tunnustatud piirijoone õiguslik fikseerimine on selles osas oluline.»

Venemaa valitsuse seadusandluse komisjon kiitis heaks välisministeeriumi esitatud seaduseelnõu Eesti-Vene maismaa- ja merepiiri lepete kohta, mis määravad muuhulgas kindlaks piiri kulgemise ka Narva ja Soome lahes.

Nüüd tuleb eelnõu arutusele valitsuse istungil, kuid selle tähtaega ei ole veel nimetatud, teatas täna Vene valitsuse infoportaal.

Eesti eelmine välisminister Urmas Paet ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov allkirjastasid Eesti-Vene riigipiiri ning Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu Moskvas möödunud aasta 18. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles