Muinsuskaitse peatas patarei lammutamise

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Ettevõtlikud mandrimehed otsustasid veebruari alguses ära koristada Saaremaal Mustjala vallas Ninase külas asuva Teise maailmasõja aegse õhitud suurtükipatarei. Lammutustööd peatanud muinsuskaitseinspektorile väitsid nad, et objekt on inimestele ohtlik. 

3. veebruaril kell 16.10 alustatud sündmuskoha vaatluse protokolli järgi tuvastasid muinsuskaitseameti Saare maakonna vaneminspektorid, et kultuuriväärtusega objekti, Teise maailmasõja aegse rannakaitsepatarei nr 317 kahurialuse nr 4 juures oli alustatud lammutustöödega. Kooritud oli pinnast ja käisid juba betooni purustustööd, kirjutab Saarte Hääl.

Protokolli järgi viibisid kohal ekskavaatorijuht Vadim Telenchenko ja Tartus registreeritud firma I. P. Profiil OÜ töötajad Silver Savioja ja Peeter Trepp, kellel puudus lammutustöödeks nii kohaliku omavalitsuse kui ka muinsuskaitseametilt taotletud luba.
 
Inspektori sõnul on muinsuskaitseamet seisukohal, et Ninase rannakaitsepatarei kahurialuseid ja jõujaama ei tohi lammutada, kuna need on sõjaajalooliselt väärtuslikud rajatised, mille säilimine on avalikes huvides.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles