TÜ botaanikaaed avab renoveeritud palmihoone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuenenud Tartu Ülikooli botaanikaaed avab peatselt külastajatele uksed.
Uuenenud Tartu Ülikooli botaanikaaed avab peatselt külastajatele uksed. Foto: Kristjan Teedema/PM

 Tartu Ülikooli (TÜ) botaanikaaed avab tuleval esmaspäeval renoveeritud palmihoone, kus on paremad tingimused nii taimedele kui ka külastajatele.

Botaanikaaia palmihoone renoveerimine algas eelmise aasta suvel. Renoveerimistööde ajaks koliti välja 95 protsenti kollektsioonist ja suuremad, juurtega krundis kasvavad taimed kaeti tööde ajaks kaitsekattega.

Renoveerimise käigus eemaldati 2000 ruutmeetrit ja 21 tonni vana klaaskatet, lõigati välja 2000 meetrit vanu torusid ja radiaatoreid ning puhastati ja värviti 22 meetri kõrguse hoone kandekonstruktsioonid. Palmihoone kaeti plastikkatetega ja varustati eritasandiliste tuulutusluukidega, samuti paigaldati uus küttesüsteem.

«Uus kasvuhoone on energiasäästlikum ning enam ei puhu ka tuul läbi,» lausus botaanikaaia juhataja Jüri Sild. Kasvuhoones uuendati ka suurem osa kasvupinnasest, puhastati bassein ja taimed istutati uutesse pottidesse või uuendatud pinnasesse.

Palmihoone vanim asukas – 110-aastane kanaari datlipalm – pidas renoveerimistöödele hästi vastu. Külastajad saavad datlipalmi ja teisi eksootilisi taimi uudistama tulla alates 3. märtsist iga päev kella 10-17.

TÜ botaanikaaia kasvuhoonetekompleks koos abiruumidega valmis 1809. aastal J. W. Krause projekti alusel. Palmihoone valmis 1984. aastal Ingrid Mardi projekti järgi.

Palmihoone remonditööd tegi AS EVIKO ja rahastas TÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles