Turvanupusüsteem võimaldab vanuritel kaua kodus elada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Tallinna sotsiaal- ja servishoiuameti avatud riigihanke võitja AS Telegrupp pakub vanuritele turvanupu näol võimalust hooldekodu asemel oma kodus elada.

Raepressi andmetel on lepingu kohaselt valminud valminud kahepoolset sidet võimaldav hädaabisüsteem ja hangitud 100 uut häirenupuseadmete komplekti NEO kit.

Häirenupud on nüüdseks paigaldatud Mustamäele, Lasnamäele, Nõmmele ja Põhja-Tallinnasse, kokku on süsteemi lülitatud 70 vanurit.

Aasta lõpuks kavandatakse Tallinnasse 200 toimivat häirenuppu. Lisaks seadmete soetuskuludele on Tallinna eelarves ka 2 miljonit krooni kõnekeskuse ja sotsiaalvalve teenuse finantseerimiseks, mis tagab ööpäevaringse abi kliendile.

Martinsoni sõnul võimaldab häirenuputeenus vanuril võimalikult kaua oma kodus elada, pealegi on see kordi odavam kui hooldekodukoht.

Abilinnapea Merike Martinson peab riigihanget igati õnnestunuks mitte üksnes rentaabluse seisukohast, vaid ka lisavõimalustest ja turvalisusest lähtudes.
«Tulevikus on võimalik siduda süsteemiga andureid, mis näiteks hoiatavad, kui haigel tekib epilepsiahoog või köögis on gaasikraan lahti jäänud,» seletas ta.

Lepingu kohaselt on AS Telegrupp on klientide kasutuses olevad häirenupud integreerinud uude süsteemi ja teostab kogu süsteemi tehnilist hooldust ja kasutajatuge.

Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti ökonoomikaosakonna juhataja Veikko Kapsta sõnul annavad riigihanke käigus soetatud Rootsi firma NeatElectronics häirenupud täieliku kindluse.

«Nende kasutamine on lihtne, keskseade toimib nii vooluvõrgust kui akudelt ja häirenupu aku kestab kuni viis aastat,» rääkis Kapsta.

Riigihanke maksumuseks kujunes 450 334 krooni, mis teeb inimese kohta kuukuluks 188 krooni, turvatelefonide 5-10 aasta pikkune iga teeb kulu veelgi madalamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles