Vaesus paneb enim muretsema laste ja pere pärast

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaesusteemaline üle-eestiline kirjakampaania näitas, et kõige enam paneb inimeste südant valutama see, kuidas mõjutab vaesus lapsi ja pereelu. 

«Üksikvanemad, suurpered, kasuperede lapsed, peresuhted, elatusraha, emapalk, lapsepuhkuselt töölenaasmine, töö kõrvalt hariduse omandamine ja haridusküsimused - need olid põhilised valukohad,» loetles täna kirjakampaania tulemusi esitlenud MTÜ EAPN Eesti juht Kärt Mere.

«Üksikvanemad on mures, sest perest eraldi elav vanem ei saa või ei taha elatusraha maksta. Vaesuses pered ei suuda võimaldada lastele huviringe, osavõttu ekskursioonidest ja ühisüritustest,» tõi Mere välja.

Kui igasugune meelelahutus ja huviringid on ära jäänud, hakkavad pered tema sõnul kokku hoidma rõivaste, jalatsite ja toidu arvelt. «On lapsi, kes pole mitu aastat oma kodukohast eemale saanud, kinos käinud,» kirjeldas ta..

Emad kirjutavad, kuidas hästi toime tulnud pere alguses rabeleb, siis tuleb meeleheide, tülpimus ja lootusetus.

«Teismelised hakkavad kodusolemist vältima, tihti peavad pere vanimad lapsed koorma aga oma ahtakestele õlgadele võtma,» kirjeldas Mere.

EAPN Eesti ning UNICEFi üleskutsele jagada oma kogemusi ja tähelepanekuid vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse teemadel reageerisid sajad inimesed üle Eesti.

Üle-euroopalise vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise aasta osana korraldatud aktsioonile laekunud ligi 700 kirjast kolm neljandikku saatsid naised, ühe neljandiku mehed.

Oma kogemusi jagasid nii töötud, üksikvanemad, üliõpilased, vanaemad, invaliidid kui pensionärid, lisaks paar koolipoissi.

Mere sõnul on mainimist väärt asjaolu, et ligi 700 kirja sees polnud ühtki muukeelset kirjutist ning keskmisest aktiivsemad olid Lõuna-Eesti inimesed.

EAPN koostöös UNICEFiga korraldas kirjade kogumise aktsiooni selleks, et anda sõna inimestele, keda vaesus isiklikult  iga päev puudutab.

Aasta 2010 on kuulutatud vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise Euroopa aastaks.

Euroopa Liidus elab allpool suhtelise vaesuse piiri, mis on 60 protsenti riiklikust keskmisest sissetulekust, 84 miljonit inimest ehk 17 protsenti elanikkonnast.

MTÜ EAPN Eesti on Euroopa Vaesuse Vastu Võitlemise Võrgustiku (European Anti-Poverty Network, EAPN) liige ja see koondab kolmanda sektori organisatsioone, et ühisel jõul võidelda vaesuse ja sotsiaalsete probleemidega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles