Paet: Nemtsovi tapmine jääb suhtumist Venemaasse mõjutama väga pikaks ajaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Raigo Pajula

Venemaa opositsiooniliidri Boriss Nemtsovi tapmine on midagi nii isiklikku ja traumeerivat, mida tunnetab ka iga välisriigi poliitik ja suur osa ühiskondadest, ütles Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet oma avalduses.

«Opositsioonijuhtide elu on Venemaal olnud keeruline ja ohtlik, pidevas kinnivõtmishirmus, kuid opositsioonijuhi tapmine on siiski šokk. Hoolimata kõigest on šokeeriv, et riigis on õhkkond ja keskkond, kus võimukriitilise poliitiku tapmine on mõeldav ja teostatav. Teostatav mõne sammu kaugusel Venemaa võimukeskusest Kremlist,» märkis Paet.

«Nemtsovi tapmine ja selle võimalikkus mõjutab ka neid venelasi, kes tema poliitilisi vaateid ei jaganud ja kellele ta kriitika ei meeldinud, rääkimata sellest osast Vene ühiskonnast, kellele ta oli väheseid allesjäänud lootusi demokraatlikeks muutusteks,» arvas Paet.

«Nemtsovi üks selgelt väljendatud hoiakuid oli, et «armastan Venemaad ja tahan talle parimat». Tema tapmine võib endaga Vene ühiskonnas kaasa tuua lootuse kaotuse, et demokraatlikud muutused on võimalikud ning hirmu kasvu.» 

Paet tõi esile, et Nemtsov oli üks väheseid Vene avaliku elu tegelasi, kes kritiseeris häälekalt Krimmi annekteerimist ja Ida-Ukraina vägivalda. Veel paar tundi enne tapmist esines Nemtsov Ehho Moskvõ raadioeetris ja kutsus inimesi demonstratsioonile, samuti saatis oma viimased tviidid.

«Nemtsovi tapmine šokeeris ka maailma. Sõda Ukrainas oli Venemaa kuvandit niigi tugevalt kahjustanud, kuid opositsiooniliidri tapmine on midagi nii isiklikku ja traumeerivat, mida tunnetab ka iga välisriigi poliitik ja suur osa ühiskondadest. Üks asi on nn suur poliitika, isegi kui see on vale ja jõhker. Teine asi on rünnak tuntud ühiskonnategelase vastu ja mõrv,» leiab Paet. «See on nii vahetu ja emotsionaalne, et jääb suhtumist Venemaasse mõjutama väga pikaks ajaks. Suhtumist riiki, kus selline mõrv on üldse võimalik.»

«Nemtsov oli venelaste õiguste eest võitleja Venemaal. Parim, mida praegu loota, on see, et koos temaga ei kao paljude Vene inimeste jaoks lootus lõplikult ning hirmu eesriie ei sulge teadmata ajaks,» lausus Paet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles