Savisaar: olen kui Eesti Nemtsov

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Keskerakonna liider Edgar Savisaar märkis, et tunneb end kui Eesti Nemtsov, kes juhib opositsiooni ja tunneb sarnaseid rünnakuid nagu tundis eile õhtul mõrvatud Venemaa opositsiooniliider. Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet pidas sellist avaldust kohatuks.

«Ma tunnen ennast rängalt lööduna pärast teadet Boriss Nemtsovi mõrvast. Võtan seda väga isiklikult. Mäletan koostööd Nemtsoviga sellest ajast, kui ta oli president Jeltsini asepeaminister. Mõnes mõttes ma olen praegu kui Eesti Nemtsov, juhin opositsiooni nagu tema, tunnen sarnaseid rünnakuid, nagu tundis tema. Ma kujutan oma kogemustest ette, kui raske tal oli.» 

«See peaks panema mõtlema kõiki neid poliitikuid, kes on Eestis kasutanud viimastel aastatel vihkamist õhutavat retoorikat, millel ei tohiks demokraatlikus riigis olla kohta,» jätkas Savisaar. 

«Ka Eestis on kasutatud Venemaaga sarnaseid poliittehnoloogiaid — kui Venemaal nimetab võim vastaseid USA agentideks, siis Eestis sildistatakse opositsioon Kremli agentideks. Mitte ainult opositsioonipoliitikuid, vaid ka ühiskonnateadlasi ja ajakirjanikke, kes on opositsioonis parempoolse võimuga,» märkis Savisaar.

«Ma väga loodan, et see traagiline sündmus muudab Venemaad ja kainestab ka Eestit.»

Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet (Reformierakond) pidas sellist avaldust kohatuks. 

«Edgar Savisaare soov ära kasutada Boris Nemtsovi tapmist, leina ja šokki iseenda võrdlemiseks Nemtsoviga on jahmatav, kohatu ja vale. Siin ei ole midagi võrrelda. Kuidas saab üldse millegi sellise peale tulla? Eesti on vaba ühiskond, kedagi ei kiusata taga poliitiliste vaadete tõttu. Pealegi kehtib siiani Keskerakonna koostöölepe Vladimir Putini parteiga,» märkis Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles