Schröder: Gruusia ületas punase joone

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Saksamaa liidukantsler Gerhard Schröder ja Venemaa peaminister Vladimir Putin.
Endine Saksamaa liidukantsler Gerhard Schröder ja Venemaa peaminister Vladimir Putin. Foto: AFP / Scanpix

Endine Saksmaa liidukantsler Gerhard Schröder süüdistas Gruusiat ja lääneriike kriitilise joone ületamises, mistõttu polnud Venemaal muud võimalust, kui Gruusiat sõjaliselt rünnata.


Schröderi hinnangul on lääneriigid teinud suhetes Venemaaga mitmeid olulisi vigu, mistõttu Venemaa tundis end ohustatuna, kirjutas spiegel.de.

Ta tõi konkreetselt välja USA kava paigutada Poolasse ja Tšehhisse raketikaitsesüsteemi osad ja tunnustada Kosovo iseseisvust, mis tema kinnitusel oli «suur viga» ning ärritas Venemaa poliitilist juhtkonda.

«Me avastame end vastasseisu spiraalis, kust me peame võimalikult kiiresti välja pääsema,» ütles Schröder kirjeldades Euroopa riikide ja Venemaa suhteid ning täpsustas, et Euroopa Liit mängib selles keskset rolli.

Tema hinnangul oli viga ka NATO Venemaa Nõukogu istungi edasilükkamine, mis võimaldanuks probleemile rahumeelse lahenduse leida.

Schröder avaldas taas kord arvamust, et Gruusiat ja Ukrainat ei tohiks NATO liikmeks võtta.

Varem on Schröder süüdistanud Gruusiat vaenutegevuse alustamises separatistlikus Lõuna-Osseetias ja nimetanud Gruusia presidenti Mihheil Saakašvilit «mänguriks».

Schröderil on lähedased suhted Venemaa peaministri Vladimir Putiniga, sest pärast kantsleriametist lahkumist asus ta juhtima Vene riigile kuuluva Gazpromi ja Saksa ettevõtete ühisprojekti gaasitrassi ehitamiseks Läänemerre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles