Aaviksoo: Ossinovski püüab mu mainet kahjustada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kandaatidest on ka Jaak Aaviksoo.
Üks kandaatidest on ka Jaak Aaviksoo. Foto: Mihkel Maripuu

Endine haridusminister Jaak Aaviksoo leiab, et haridusminister Jevgeni Ossinovski (SDE) püüab oma väidetega teadlikult kahjustada tema mainet ning kahtluse alla seada ta usaldusväärsust riigiametnikuna.

Haridusminister Jevgeni Ossinovski märkis eile, et Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmete Viktoria Ladõnskaja, Urmas Reinsalu ja Jaak Aaviksoo kommentaarid venekeelsete koolide kohta on skisofreenilised ning et tal oli endise haridusministri suust piinlik kuulda lauset, et venekeelse hariduse probleemid võiks lahendada koostööleping Venemaaga.

«Kinnitan, et pole kunagi lausunud ega muul moel väljendanud seisukohta, et «venekeelse hariduse probleemid võiks lahendada koostööleping Venemaaga». Vastupidi, olen veendunud niisuguse väite ebakompetentsuses ja rahvuslikke huve kahjustavas mõttes, mistõttu pean niisuguse väite endale omistamist mitte ainult ekslikuks, vaid ka minu mainet teadlikult kahjustavaks tegevuseks,» teatas Aaviksoo seepeale oma avalduses.

«Minister Ossinovski väited, et ministeerium ei ole tegelenud koostöölepingu ettevalmistamisega ja et tegemist on Jaak Aaviksoo erainitsiatiiviga, on sügavalt valed. Välisministeeriumi ja haridusministeeriumi koostöös oli aastaid väldanud töö tulemusena ette valmistatud leping Eesti ja Venemaa vahel, mis oleks asendanud varasema, 90ndate aastate algusest pärineva hariduskoostööleppe. Kahjuks Vene pool loobus selle allkirjastamisest kokkulepitud kujul. Ministrina kohtusin 2013. aastal selle probleemi lahendamiseks nii Vene suursaadikuga kui ka EL konverentsi raames oma Vene kolleegiga. Vastavad kohtumised valmistas ette ja kohtumistel osales haridusministeerium. Nende kohtumiste nimetamine «erainitsiatiiviks» on kohatu, vastav süüdistus aga räige, kuivõrd see seab kahtluse alla minu usalduväärsuse riigiametnikuna ja lojaalsuse Eesti Vabariigile,» kirjutas Aaviksoo.

«Kinnitan veelkord, et pole eraisikuna kohtunud ühegi Vene ametiisikuga ega teinud mingisuguseid ettepanekuid minu ametikohustusi puudutavalt,» rõhutas ta.

Ossinovski täpsustus

Haridusminister Jevgeni Ossinovski saatis vastuseks Aaviksoo avaldusele täpsustuse varem väljaöeldule: «Jaak Aaviksoo kohtus 2013. aastal Venemaa haridusministriga ning tõstatas sellel kohtumisel ka küsimuse venekeelsete lütseumite loomise võimalusest koostöös Venemaaga. Tõepoolest, Jaak Aaviksoo osales sellel kohtumisel haridusministrina ehk Eesti riigi ametiisikuna. Mõistagi abistavad ametnikud ministrit kohtumistel,» oli ta nõus.

«Samas otsustab minister ise, milliseid teemasid kohtumistel tõstatada, kui valitsus ei ole talle andnud konkreetseid suuniseid. Minu teada ei olnud talle valitsuse poolt sellist suunist antud. Seega oleks täpsem öelda, et tegemist oli Aaviksoo isikliku initsiatiiviga,» jäi Ossinovski endale kindlaks.

«On arusaamatu, milliseid eesmärke soovis Jaak Aaviksoo selle koostöölepinguga saavutada. On selge, et eesti keele õppe kvaliteedi küsimuse venekeelsetes koolides peab lahendama Eesti Vabariik ise ning koostöö Venemaaga ei aita siin mitte kuidagi,» märis haridusminister.

«Aaviksoo on püüdnud väita, et selliste koolide abil on võimalik riigil raha kokku hoida. Tallinna Saksa gümnaasiumi näitel võib öelda, et see kokkuhoid oleks minimaalne, sest ka selle kooli õpilaste eest eraldab riik haridustoetust teiste koolidega võrdsel alusel ning kohalik omavalitsus katab majandamiskulud,» sõnas Ossinovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles