Kohtulik keeld ei takista «Magnust» publikule näitamast

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Facebook

Hoolimata sellest, et Kadri Kõusaare palju kära tekitanud filmi «Magnus» esitamisele ja levitamisele kehtib 2025. aasta lõpuni kohtulik keeld, on seda näidatud juba kolmes kinos. Tundub, et keelust üleastumisele ei järgne ka mingit karistust.
 

Juba 2008. aastal näitas filmi vaatamata kehtivale keelule nii Tallinna Kinomaja kui ka Tartu Athena kultuurikeskus. Tänavu 26. augustil linastus film ka Tallinnas Viru keskuse katuseterrassil tegutsevas Katusekinos.

Filmi esitamisele ja levitamisele on kehtestatud kohtulik keeld, kuna see põhineb tõsielulistel sündmustel ning sekkub asjaosaliste eraellu.

Filmi ühe naispeategelase prototüübi esindaja vandeadvokaat Kersti Kägi sõnul on ühel korral kohtutäiturile taotlus seoses filmi näitamisega esitatud, kuid toona määratud trahvi kohus tühistas. «Sisuliselt seda trahvi olemas ei ole,» tõdes Kägi. Praegu kaalutakse Kägi sõnul uue taotluse esitamist.

Keelatud vili on magus

Kuigi «Magnuse» näitamise keeldu on vahepeal tühistatud, taas kehtestatud ja ka pikendatud, ei saanud tänavu augustis Katusekino linastuse ajal keelu kehtivuses mingit kahtlust olla.

Kadri Kõusaare esindaja vandeadvokaat Maria Mägi oli küll esitanud kaebuse Tallinna ringkonnakohtu selle aasta 27. aprillil tehtud otsusele filmi keelustamise kohta 2025. aasta lõpuni, kuid selle kaebuse lahend polnud veel teada ja keeld kehtis.

Katusekino eestvedaja Aivar Laan ütles aga Postimehele, et polnud filmi täpsest seaduslikust staatustest teadlik ning sai filmi näitamist keelavast kohtuotsusest - tegelikkuses siis Maria Mägi kaebuse menetlusse võtmisest keeldumisest ja seega kevadel kehtestatud keelu jõussejäämisest - teada alles septembri alguses meediast.

Laan rääkis, et juba juulikuus hakati otsima «Magnuse» filmiõiguste omanikku, et täpsustada õigust filmi näidata. «Režissööriga ei õnnestunud saada ühendust ega kontakte, et pärida filmi staatuse kohta, kuna väidetavalt viibis Kadri Kõusaar Alaskal,» lisas ta.

Juuli lõpus pöördus Katusekino Laane sõnul filmi esindaval veebilehel märgitud kontakti pole kirjaliku päringuga, et küsida luba «Magnuse» näitamiseks augustis.

«Me ei osanud seda luba kusagilt mujalt kui eeldatavalt filmiõiguste omanikult küsida, ega ka omanud informatsiooni, mis on filmi seaduslik staatus Eestis, kuna selle viimase staatuse kohta ei leidnud me täpset avalikku informatsiooni,» selgitas Laan.

«Umbes nädalajagu hiljem helistas meie mobiilile tagasi inglise keelt kõnelev meesterahvas Donus Films´ist, kes mainis, et tema viimase info kohaselt on nende produktsioonifirmale kuuluv festivalide 35-millimeetrine filmikoopia Eestis EFSA laos ja kui me selle üles leiame, siis nende poolt on aktsept filmi üks kord näidata. EFSA laost leidsime produktsioonifirma ingliskeelsete subtiitritega koopia üles ja in bona fide (heas usus - toim.) seda Katusekinos ka näitasime, kuna filmiõiguste omaniku poolt oli antud selleks luba,» ütles ta.

Info vaid Facebookis

Siiski võib öelda, et Katusekino näitas «Magnust» veidi saladuseloori all. Nimelt polnud kino ametlikul veebilehel filmi kohta mingit infot, märgitud oli vaid, et näidatakse keelatud filmi.

Küll aga ilmus vastav info filmi linastumise päeval lõuna paiku Katusekino Facebooki leheküljele ning juba kella 18 ajal olid kõik eelmüüki paisatud piletid ehk siis pool saalitäit välja müüdud.

Vaatamata kehvale ilmale oli kino vabaõhusaal rahvast täis ning nii vihmakeepe, -varje kui ka muid käepäraseid vahendeid kasutades vaadati film sajuhooge trotsides õnnelikult lõpuni.

«Vihm, mis muutus padukaks just filmi lõpuosas, oli justkui stsenaariumisse sisse kirjutatud. See ainult süvendas elamust. Minu kõigi aegade sürrim kinokülastus,» kirjutas üks filmi vaadanutest Facebookis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles