Assar Pauluse jõugule määrati täiendav eelistung

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Assar Paulus 2005. aasta sügisel tapetud ärimehe ja väidetava allilmaliidri Kalev Kure matustel.
Assar Paulus 2005. aasta sügisel tapetud ärimehe ja väidetava allilmaliidri Kalev Kure matustel. Foto: Kroonika

Täna tunde väldanud eelistungil Assar Pauluse ja lisaks veel 25 inimese üle otsustas kohus määrata esitatud taotluste ülevaatamiseks täiendava eelistungi.

Harju maakohtu pressiesindaja ütles Postimehele, et kuna tänasel eelistungil esitati niivõrd palju erinevaid taotlusi, mille kohus peab üle vaatama, määrati täiendav eelistung. Uus eelistung toimub ülejärgmisel nädalal.

Mahukas kriminaalasjas süüdistatakse kolme meest kuritegeliku ühenduse juhtimises ja 18 meest ning ühte naist kuritegelikku ühendusse kuulumises. Kokku on süüdistuse saanud 26 inimest ja kaks ettevõtet.

Süüdistuse kohaselt juhtis Assar Paulus (52) alates 2006. aasta algusest püsiva ülesannete jaotusega kuritegelikku ühendust, mille tegevus oli suunatud varalise kasu saamise eesmärgil nii narkokuritegude ja väljapressimiste kui ka majandusalaste ning isikuvastaste kuritegude toimepanemisele.

Süüdistuse kohaselt andis Assar vastavalt väljakujunenud käsuliinile kuritegeliku ühenduse liikmetele erinevaid korraldusi, ülesandeid ja käitumisjuhiseid kuritegude organiseerimise, toimepanemise ja selle tulemusena saadud varalise kasu jaotamise kohta. Kuritegelikus ühenduses kehtis mitmetasandiline juhtimine ja kuritegeliku ühenduse allstruktuurid jagunesid vastavalt territoriaalsele jaotusele. Süüdistuse kohaselt kasutas Assar oma tegevuse näiliselt legaalsena hoidmiseks ka ettevõtteid.

Riigiprokurör Kati Reitsaku sõnul oli süüdistuse kohaselt tegemist väga laiaulatusliku ja püsiva kuritegeliku ühendusega. «Selle näiteks on kasvõi asjaolu, et kuritegeliku ühenduse liikmed pidid tegema sissemakseid ühistesse vahenditesse, millest kasutati raha omakorda kuritegeliku ühenduse probleemide lahendamiseks ja kinnipidamisasutusse sattunud ühenduse liikmete rahaliseks toetamiseks ning nende õigusabikulude katteks. Sellise tegevuse eesmärgiks oli hoida ühenduse heaolu nimel kuritegusid toimepannud inimesi ühendusele lojaalsena, mis omakorda kindlustas ühenduse püsivuse,» selgitas riigiprokurör.

Ühe näitena süüdistuses sisalduvatest kuriteoepisoodidest võib tuua selle, et Andres (53) ja Rainar (47) peavad kohtu ette astuma seoses inimkaubanduse süüdistusega. Eeluurimise käigus kogutud andmete põhjal heidetakse neile ette, et nad sundisid aastaid töötama enda kasuks meessoost kannatanut, keda pidevalt mõnitati, alavääristati ning peksti. Karistusseadustik näeb sellises kuriteos süüdimõistmise eest karistusena ette kolme- kuni viieteistaastase vangistuse.

Assarit, Andrest ja Peepu (51) süüdistatakse kuritegeliku ühenduse juhtimises, mille eest näeb karistusseadustik ette viie- kuni viieteistaastase vangistuse.

Taagot (25), Jaanust (37), Germanit (42), Atsi (38), Rünnot (48), Virgot (41), Sivartit (39), Erikut (43), Gennadit (44), Rainarit, Alot (38), Airet (32), Aivot (49), Kaimot (42), Hannot (40), Matit (56), Erkit (42), Romani (41) ja Peetrit (49) süüdistatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises, mille eest näeb karistusseadustik ette kolme- kuni kaheteistaastase vangistuse.

Kuritegelikku ühendusse kuulumise süüdistuse on saanud ka OÜ Capital Inkasso ja OÜ Barbarossa Invest.

Lisaks süüdistatakse Assarit, Peepu, Taagot, Jaanust, Atsi ja Rünnot ka väljapressimises, mille eest näeb karistusseadustik ette nelja- kuni kaheteistaastase vangistuse.

Andres, Aivo, Kaimo ja Hanno on saanud veel ka rahapesu süüdistuse, mille eest näeb karistusseadustik ette kahe- kuni kümneaastase vangistuse.

Germanit ja Gennadit süüdistatakse tulirelva ja selle olulise osa ebaseaduslikus käitlemises, mille eest on võimalik mõista kuni kolmeaastane vangistus.

Assarit, Hannot, Ragnarit ja Andrest süüdistatakse ka dokumendi võltsimises ning Assarit, Andrest ja Hannot ka selle kasutamises.

Erkit ja Romani süüdistatakse valeütluse andmises.

Suures ulatuses maksude maksmisest kõrvalehoidumise süüdistusega astuvad kohtu ette Peeter, Renita (38) ja Katrin (40). Sellele kaasaaitamise süüdistuse sai Ahti (33).

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi keskkriminaalpolitsei ja Lõuna prefektuur ning juhtis riigiprokuratuur koos Lõuna ringkonnaprokuratuuriga.

Assar Paulus peeti kinni mullu aprillis.

Paulust peetakse siinse kuritegeliku maailma autoriteedilt teiseks meheks. Erialalt maadlustreenerist Assar Paulusest sai allilmaautoriteet peale Linnuvabriku kuritegeliku grupeeringu juhi Kalev Kure palgamõrva 2005. aasta sügisel.

Paulusel oli viimati politseiga probleeme 2006. aastal, kui teda kahtlustati mõnda aega meediaärimees Hans H. Luige lähedaste kodu süütamise tellimises. Süüdistust Paulusele siiski ei esitatud.

Paulus ja mitmed tema lähikondsed on aktiivsed Kaitseliidu liikmed. Postimehe andmeil on Pauluse juhtida koguni vabatahtliku organisatsiooni luurerühm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles