Kunnas: meil pole probleeme tsiviilkontrolliga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leo Kunnas.
Leo Kunnas. Foto: Toomas Huik

Reservkolonelleitnant Leo Kunnas toonitas, et Eestis pole tarvis vaeva näha tsiviilkontrolli suurendamisega kaitseväe üle, kuna tsiviilkontroll toimib normaalselt.

«Probleemid kaitseväe ümber algasid kontrollimismaaniast,» leidis Kunnas ETV saates «Kahekõne».

«Meil pole probleemi tsiviilkontrolliga, kõik mehhanismid ja institutsioonid selleks on olemas ja toimivad,» väitis Kunnas.

«Lätis ja Leedus on kaitseväed kaitseministeeriumi totaalse kontrolli all ning see on lõppenud totaalse kaitsevõimetusega,» hindas reservkolonelleitnant.

«Ministeeriumi tippametnike unistus on viimase kümne aasta jooksul olnud see, et peastaap alla neelata. Peastaap on 19. sajandi Saksamaal tekkinud nähtus, anglosaksi maades eksisteeriv tsiviil- ja militaarjuhtimise segapundar ei pruugi meile geopoliitiliselt sobida,» leidis Kunnas.

«Tänapäeval NATO riikides toimuv kindralstaabi tähtsuse vähendamine on olnud seotud Saksamaa 20. sajandi sõdadega, milles liitlased nägid ekslikult Saksa kindralstaabi süüd,» uskus Kunnas.

«Sunzi ütles juba enne meie ajaarvamist, et kui õukond ja sõjaväejuhtimine kokku panna, ei tule sellest midagi head,» nentis romaane kirjutav endine sõjaväelane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles