Mulluse liiklusrikkujate edetabeli liidril oli 28 rikkumist

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa rikkumistest on ka joobeseisundis rooli istumised.
Osa rikkumistest on ka joobeseisundis rooli istumised. Foto: Andrus Eesmaa

Liiklusrikkujate arv on aasta-aastalt üha väiksemaks jäänud, ent sellegipoolest panevad «kõige tublimad» toime enam kui 20 rikkumist aastas.

Alates 2011. aasta detsembrist saadab politsei korduvalt liiklusrikkumistega vahele jäänud inimestele nn musta jõulukaardi, mille eesmärk on panna liiklushuligaane järele mõtlema oma tegude ohtlikkuse üle. 2011. aasta liiklusrikkujate edetabel koosnes umbes  2000 inimesest, 2012. aastal enam kui 1500 inimesest. Tunamullu sattus rikkujate valimisse 1035 isikut, kellel oli aasta jooksul vähemalt viis liiklusalast rikkumist, selgub politsei- ja piirivalveameti ning maanteeameti koostatud «Liiklusaasta 2014» ülevaatest.

Kõige värskema ehk 2014. aasta liiklusrikkujate edetabeli üldarv vähenes võrreldes aasta varasema liiklusrikkujate edetabeli üldarvuga 99 inimese ehk 10 protsendi võrra. Üks inimene pani aasta jooksul maksimaalselt toime 28 liiklusalast rikkumist.

99 protsenti selle aasta põhilistest liiklusrikkujatest on meessoost ja 36 protsenti põhilistest rikkujatest on alla 25-aastased inimesed. 2014. ja 2013. aasta põhiliste rikkujate võrdlemisel tuvastati 109 kokkulangevust ehk 11 protsenti 2013. aasta edetabelisse kuuluvatest inimestest ei ole oma liikluskäitumist muutnud.

Noored huligaanid

Rikkumiste hulgalt 2014. aasta edetabelis teisel kohal olev 17-aastane Ingmar pani viimase aasta jooksul toime kokku 22 rikkumist ja 2013. aastal üheksa rikkumist. Neist rikkumistest on ta kaheksal korral jäänud vahele juhtimisõiguseta mootorsõiduki juhtimisega selle puudumise tõttu. Ingmari teised rikkumised on liikluskindlustuseta, tehnonõuetele vastavuse kontrolli mitteläbinud ning registreerimata sõiduki juhtimine.

Üks teine mõlema aasta edetabeli esindaja pani viimase aasta jooksul toime 18 rikkumist ja 2013. aastal seitse rikkumist. Suurem osa 23-aastase Juho rikkumistest on kiiruse ületamised, liikluskindlustuseta ja tehnonõuetele vastavuse kontrolli mitteläbinud sõiduki juhtimine, liiklusseaduse muud rikkumised. Ühel korral tabati ta juhtimiselt alkoholipiirmäära ületanult ja ühel korral joobeseisundis juhtimisega.

Rikkumistest on esikohal juhtimisõiguseta juhtimine, teisel kohal ehk 16 protsenti rikkumistest on kiiruse ületamine ja  kolmandal kohal on muud liiklusseaduse rikkumised. Muudest rikkumistest on sagedasemad juhiloa või muu juhtimisõigust tõendava dokumendi, mootorsõiduki registreerimistunnistuse ja selle haagise registreerimistunnistuse vms puudumine ning algaja juhi tunnusmärgi puudumine.

Kopsakad trahvid

2014. aasta põhilistele rikkujatele kohaldati kokku üle 3600 menetluse, neist enamikel juhtudel kohaldati karistusena rahatrahv. Kokku määrati rahatrahve summas 673 584 eurot. Maksimaalne liiklusrikkumiste eest eraisikule määratav 1200-eurone rahatrahv määrati 22 inimesele. Kahekümnele kõige patusemale isikule määrati rahatrahve summas umbes 23 000 eurot, millest on nad täielikult maksnud ligikaudu veerandi.

Aresti kohaldati 354 korral 216 isiku suhtes. Maksimaalselt on vaadeldava perioodi jooksul kohaldatud ühe isiku suhtes aresti seitsmel korral. See isik on kokku toime pannud 14 rikkumist, mille hulgas oli kaheksa mootorsõiduki juhtimist ilma juhtimisõiguseta, kaks alkoholi piirmäära ületamist, üks kiiruse ületamine üle 60 km/h.

Eriõiguse äravõtmist kohaldati 232 korral 195 isiku suhtes. Maksimaalselt kohaldati ühe isiku suhtes eriõiguse äravõtmise kolmel korral, kusjuures kõigil kolmel korral kiiruse ületamise eest lisakaristusena koos rahatrahviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles