Pitsamaitseaine päästab lehmad ja maailma?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pitsamaitseaine oregano ehk pune
Pitsamaitseaine oregano ehk pune Foto: Wikipedia.org

Pitsamaitseaine oregano ehk pune võib hakata kliimamuutuse vastases võitluses tähtsat rolli mängima.

USA Penni ülikooli uuring näitas, et lehmade söödale pune lisamine aitab lehmade seedeelundites tekkiva metaangaasi hulka vähendada 40 protsendi võrra, kirjutab Live Science.

Pune mõju lehmadele avastati kuus aastat kestnud uuringu käigus, milles püüti kindlaks teha, kuidas erinevad õlid ja taimed mõjutavad lehmade seedebaktereid ja sellega ka metaanitootmist. Taimedest osutus parimaks pune.

«Pune vähendas lehmade metaanitootmist kõige efektiivsemalt ning ilma kõrvamõjusid tekitamata,» selgitas uuringut juhtinud Alexander Hristov.

Katsed näitasid, et punel on veel mitmeid muid häid omadusi. Üheks nendest oli see, et lehmade piimatoodang kasvas märkimisväärselt.

Hristovi sõnul on see tingitud sellest, et lehm kaotab metaani tootes energiat. Kui aga pune kahandab metaanikogust, saab lehm sealt vabanenud energia suunata näiteks piimatootmisse.

Lehmade tekitatav metaan on kliimasoojenemise seisukohast suur probleem. Lehmade osa inimtekkelisest metaanist ulatub 37 protsendini. Metaan on aga 23 korda võimsam kasvuhoonegaas kui süsinikdioksiid. Kliimasoojenemist peetakse julgeolekuriskiks, mis võib globaalse katastroofi vallandada.

Uuring näitas, et lehmade metaani saab kontrollida selle abil, mida neile söödetakse.

Punetaimede lisamine loomasööta ei ole majanduslikult äratasuv. Selle tõttu otsivad teadlased nüüd punest metaanitootmist vähendavaid aineid, mida võiks toota tööstuslikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles