Kohtu loata kuriteo matkimine viis piiriametnikud kohtu alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Tartu maakohtus algas sellel nädalal protsess kolme endise piiriametniku üle, kes kuritegu matkides tõid 2012. aastal Venemaalt Eestisse neli süürlasest illegaali, kuid kuna antud toiming oli kohtuga kooskõlastamata, siis nad faktiliselt sooritasidki välismaalste ebaseadusliku toimetamise üle piiri.

Süüdistuse kohaselt toimetasid Lõuna prefektuuri välispiiri teabe talituse ametnikud koos Jüri-nimelise isikuga 2012. aasta 30. augustil Venemaalt Eestisse neli Süüria kodanikku. Selleks võtsid kaks välispiiri teabe talituse töötajat ebaseaduslikult üle ajutise kontrolljoone tulnud välismaalased vastu ja toimetasid nad Tartu maakonda, kus ootas neid süüdistatav Jüri, kelle ülesandeks oli välismaalasi majutada mõnes hotellis, kuni nad sealt edasi toimetatakse.

Ametnikud tõid süürlased Eestisse kuriteo matkimise käigus ning pärast välismaalaste Jürile üleandmist pidasid teised välispiiri teabe talituse ametnikud mehe koos välismaalastega kinni. Kuriteo matkimise eesmärk oligi tabada isik, kes välismaalastega pidi Eestis edasi tegelema, ning kuigi piiriametnikud said sellega edukalt hakkama, selgus peagi, et nad on ka ise kuriteo sooritanud. Nimelt puudus süüteo matkimiseks kohtu luba, mis tähendas, et faktiliselt piiriametnikud sooritasidki illegaalide smugeldamise.

Lõuna ringkonnaprokuratuur esitas kolmele piiriametnikule, 34-aastasele Aleksanderile, 35-aastasele Toomasele ning 46-aastasele Jaanusele süüdistuse välismaalaste ebaseaduslikus toimetamises üle ajutise kontrolljoone ning ebaseaduslikus jälitustegevuses. Süüdistuse sai ka 37-aastane Jüri.

Praeguseks juba endised piiriametnikud ning Jüri astusid esmaspäeval Tartus kohtu ette. Kohtu loata kuritegu matkinud mehed eitasid süüd, Jüri tunnistas end aga süüdi mootorsõiduki juhtimises joobeseisundis, samas kui välismaalase ebaseaduslikult üle ajutise kontrolljoone toimetamise süüdistuses võttis süü omaks osaliselt.

«Kohtus toimub praegu kohtulik uurimine, kolmapäevaks on kohtusse kutsutud tunnistajad. Kohtuvaidlus on praeguse ajakava järgi planeeritud 11. märtsile,» rääkis Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm BNSile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles