Kartograafid ja geograafid avastasid Viljandimaa uue kõrgeima mäe

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Härjassaare mägi on nüüd tunnistatud Sakala kõrgustiku ja kogu Viljandimaa kõige kõrgemaks mäeks.
Härjassaare mägi on nüüd tunnistatud Sakala kõrgustiku ja kogu Viljandimaa kõige kõrgemaks mäeks. Foto: Regio

Sakala kõrgustiku kõrgeimaks mäeks on juba 1930. aastatest peetud 145 meetri kõrgust Rutu mäge, mis asub Karksi vallas. Regio kartograafid ja Tartu ülikooli geograafid tegid aga kindlaks, et Rutu mäest 5 kilomeetrit kirdes paikneb tunduvalt kõrgem, 147 meetri kõrgune Härjassaare mägi.

Regio kaardimeistrite juhataja Leida Lepiku teatel märkas üldgeograafilise seinakaardi uuendamisel Regio kartograaf Mihkel Järveoja maa-ameti põhikaardil Sakala kõrgustiku seni tähelepanuta jäänud uut kõrguspunkti, mis ületab Rutu mäge peaaegu kahe meetriga. Maa-ameti uuenenud andmed põhinevad laserskaneerimise meetodil.

Tulemuste kinnituseks mõõdeti täppisseadet kasutades üle nii Rutu kui ka Härjassaare mägi. «Kõigepealt mõõtsime üle Rutu mäe,» kirjeldas Järveoja. «Tänu mäetipus olnud väiksele lagendikule võimaldas GPS-seade hõlpsasti mõõtmiseks vajalike satelliitide fikseeringu kätte saada ja tulemuseks oli 145 meetrit.»

Seejärel suunduti Härjassaare mäele, kus mõõtmise tulemuseks kinnitati 147 meetrit.

Tartu ülikooli geograafi Taavi Pae sõnul oli avastus Viljandimaa uuest kõrgeimast mäest üllatuseks ka sealsetele elanikele. «Kohalik rahvas teadis seda kanti ennekõike kui natuke lookleva pinnaga head marjul ja seenel käimise kohta,» lisas ta.

Et tegemist pole ühe konkreetse kõrgema mäega, vaid pigem kõrgema vahelduva reljeefiga metsase alaga, polnud kõrgemal punktil laialt levinud kohanime. Siiski on 1930. aastal ilmunud Pärnumaa koguteoses see piirkond märgitud Härjassaare mägedena. Ka vanemad kohalikud inimesed on seda kohanime kuulnud. Seetõttu saigi Sakala kõrgustiku ja kogu Viljandimaa uue kõrgeima mäe nimeks Härjassaare mägi.

Taavi Pae sõnul ootab Viljandimaa uus kõrgeim mäetipp nüüd geograafiaõpikutesse ja teatmekirjandusse sissekirjutamist. Regio uuel üldgeograafilisel kaardil on see juba olemas.

6. märtsil kell 11 toimub Sudiste külamajas uue kõrgeima mäe avastamise teemal infotund ja pärast seda mäevallutus. Selgitusi Eesti geograafilisest statistikast, mägede mõõtmisest ja Härjassaare mäe kindlakstegemisest jagavad Tartu ülikooli geograafid ja Regio kartograafid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles