Pähkel, maitsev stressimurdja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pähkel.
Kreeka pähkel. Foto: SCANPIX

Pähklid on äärmiselt toitainerikkad ja kasulikud. Kuidas pähkleid pruukida ning kuidas poeriiuli kirjus valikuvirvarris oma pähkel leida?

Kasulik ja maitsev

Pähkliks nimetatakse vilju, mille tuuma ümber on kõva väliskest. Pähkleid ja seemneid on inimesed kasutanud söögiks tuhandeid aastaid, juba paar tuhat aastat tagasi kasvatati Edela-Aasias pistaatsiapähkleid, Kreeka pähkleid ja mandleid. Maailmas on pähklitest populaarseimad mandlid, kookospähklid, Kreeka pähklid, sarapuupähklid, kastanid, India ehk kašupähklid ja pistaatsiapähklid. Pähklid on esmajoones kasulikud rasvaja kalorirohkuse poolest, seega soovitatakse neid vaheampsuks näiteks nii neile, kes kaalu tõstavad, kui ka neile, kes kaalu langetavad. Viimastele on pähklid abiks, et kaalu alanedes ei kärbuks lihasmass. 100 grammis pähklites võib sisalduda 6–20 grammi valku, 16–31 grammi rasva ning 16–32 grammi süsivesikuid. Tänu taimsele päritolule ei sisalda pähklid ega seemned kolesterooli, küll aga kiudaineid – eriti kiudainerohked on parapähklid ja päevalilleseemned.

Pähklid sialdavad hulgaliselt mineraalaineid kaaliumi, rauda, magneesiumi ja igasugu vitamiine ning sobivad seetõttu vaimse töö tegijatele. Tänu suurele magneesiumisisaldusele toimivad pähklid ka stressi alandavalt.

Pähkel

Pähklites pole kahjulikke rasvu pea üldse, ettevaatlik soovitatakse siiski olla soolapähklitega, kuna need rikuvad maitsemeelt – seda tänu pinnale raputatud soolale, mis tekitab tunde, et pähkel on väga soolane. Pähkleid ostes peaks arvestama, et puhastatud ja kooritud pähkleid on mõttekas osta vaakumpakendis või hermeetiliselt suletud karbis, koorimata pähkleid aga võib osta ka lahtiselt.

Pähklile ja puuviljale õige koht

Pähkleid ja seemneid on paslik kasutada väga erinevates toitudes, alustades suupistetest ja eelroogadest ning loomulikult lõpetades magustoitudega. Need sobivad hästi liharoogadesse ja kastmetesse, on asendamatud aasiapärastes toitudes ning sobivad lisandiks suppidele ja pastadele, kuna annavad toidule struktuuri. Magustoitudes ja saiade-pirukate puhul aga kasutatakse neid kaunistusena. Rimi poodides leidub samuti suures valikus kuivatatud puuvilju, need sobivad eelkõige kompotiks, kisselliks või puuviljasupiks, aga ka näiteks linnu- ja seaprae täidiseks, samuti sobib neid kasutada kastmetes, hautistes, vormiroogades, tšatnides jm lihakõrvastes kastmetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles